Oprescu: “Lucrările la Arcul de Triumf avansează, sunt restaurate faţadele”

oprescu_sorin.jpgLucrările la Arcul de Triumf avansează şi în prezent sunt restaurate faţadele monumentului, a scris primarul general, Sorin Oprescu, pe pagina sa de Facebook.

“În prezent, stadiul lucrărilor de consolidare, restaurare şi conservare de la Arcul de Triumf este de 40%. Se execută în continuare lucrări de consolidare a monumentului, utilizându-se aceeaşi procedură ca la sediul vechi al Primăriei Capitalei, adică izolarea antiseismică a bazei clădirii. Monumentul devine rezistent astfel la un cutremur de 9 grade pe scara Richter. S-au executat micropiloţii de sprijin şi s-a armat, cofrat şi turnat betonul la cadrul purtător inferior. Odată cu montarea schelei în paralel cu lucrările de consolidare se desfăşoară şi operaţiuni de restaurare ale faţadelor”, a precizat Oprescu.
Potrivit edilului general, acestea au fost curăţate, urmând ca zonele afectate de poluare să fie tratate prin biocidare.

“Arcul de Triumf este un monument reprezentativ al istoriei ţării noastre şi dorim ca după reabilitare să îl reintroducem în circuitul turistic naţional şi internaţional”, a adăugat Sorin Oprescu.
Acesta estima cu prilejul unei vizite de lucru efectuate la Arcul de Triumf pe 24 iunie că reabilitarea monumentului ar putea fi gata înainte de 1 decembrie 2015.

Lucrarea “Consolidare, reabilitare şi conservare Arcul de Triumf” este finanţată din Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Prioritară a fost consolidarea monumentului. Este aceeaşi procedură ca la sediul vechi al Primăriei Capitalei, izolarea antiseismică a bazei clădirii, care constă în decuplarea structurii de vibraţiile terenului şi introducerea izolatorilor antiseismici. În martie a fost demarată execuţia şi montarea schelei la nivelul picioarelor Arcului de Triumf pentru efectuarea reexpertizării componentelor artistice de piatră şi prevelării probelor de laborator cu scopul de a supune spre avizare de către comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii restaurarea acestora. AGERPRES