Operatorul de transport şi distribuţie a agentului termic din municipiul Suceava va trebuie să încheie contracte individuale cu beneficiarii pentru a nu se mai ajunge în situaţia ca sucevenii care îşi plătesc la timp facturile să nu beneficieze de apă caldă şi călduri din cauza datornicilor, a declarat miercuri primarul Ion Lungu.
Aceasta va fi principala condiţie din caietul de sarcini pentru licitaţia privind desemnarea viitorului operator de transport-distribuţie energie termică, din 2014. Primarul a subliniat că se impune încheierea de contracte individuale pentru a nu se mai ajunge în situaţia ca sucevenii care îşi plătesc la timp facturile la termoficare să nu beneficieze de apă caldă şi încălzire din cauza rău-platnicilor.
Contractele individuale, potrivit primarului, vor facilita procedurile juridice de executare silită pentru cei care nu plătesc serviciile pentru încălzire. Primarul a spus că s-a întâlnit cu creditorii de la Termica, societate aflată în insolvenţă din luna iunie, care au cerut condiţii cumulative pentru furnizarea căldurii, respectiv acceptarea majorării preţului la gigacalorie, suportarea pierderilor de către municipalitate şi includerea în bugetul local, la rectificativ, a acestor două condiţionări de natură financiară. ”Va trebui să vedem exact cât sunt aceste pierderi, dacă au legătură cu activitatea de producere şi distribuţie a agentului termic şi vom putea face rectificări bugetare pentru a le suporta”, a spus Lungu, adăugând că o altă condiţie imperativă se referă la preluarea trasportului şi distribuţiei de către Primărie.
”Vrem să găsim soluţiile legale chiar din luna asta. Voi propune Consiliului Local ca în caietul de sarcini să fie trecut ca viitorul operator să facă contracte individuale cu populaţia. Primăria nu are capacitatea să facă această activitate de transport – distribuţie şi vom delega serviciul”, a spus Lungu.
Bioenergy, firma care construieşte noua centrală termică, a dat asigurări că pe 9 noiembrie vor fi gata instalaţiile şi se va putea da în funcţiune centrala, la început pe gaz metan, iar apoi pe biomasă. AGERPRES