Patru organizaţii non-guvernamentale (ONG) acuză Primăria Cluj-Napoca că a încălcat legislaţia de transparenţă decizională, încercând să supună spre adoptare Consiliului Local un controversat proiect de hotărâre privind o schemă de ajutor de stat pentru clădirile „verzi”. Cele patru organizaţii clujene susţin şi că municipalitatea a eludat termenele legale şi că a dat dovadă de „rea-credinţă”, deoarece atunci când a elaborat textul Hotărârii de Consiliu Local (HCL) nu a chemat la consultare şi ONG-urile, mai ales că unele s-au declarat parte interesată în acest proiect.
Proiectul de HCL se referă la aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru contribuabilii bugetului local al municipiului Cluj-Napoca care beneficiază, în anul fiscal 2015, de cota de impozitare redusă la impozitul/taxa pentru clădirile aflate „în clasa energetică A”, care deţin o certificare oficială recunoscută la nivel mondial (BREEM, LEED, DGNB, CASBEE şi Green Star) ca şi „clădire verde”.
„Hotărârea de Consiliu Local, în forma în care era propusă, ridică mari semne de întrebare din punct de vedere al protecţiei mediului, dar şi a gestiunii fondurilor publice, pentru că, în loc să fie corectate deficienţele procedurilor de până acum, acestea ar fi fost în bună parte păstrate şi agravate, în folosul unor interese private nelegitime şi în dauna intereselor publice şi a scopului declarat al acestor măsuri care echivalează cu o importanţă facilitate fiscală, de care ar trebui să beneficieze doar clădirile cu adevărat verzi”, se arată într-un comunicat transmis joi de către cele patru ONG-uri.
Potrivit semnatarilor comunicatului, proiectul pe care Primăria dorea să îl supună spre aprobare consilierilor a păstrat deficienţele schemelor anterioare, aprobate printr-o altă Hotărâre de CL, din anul 2012, în ciuda criticilor aduse acestora de către specialişti şi ONG-urile de mediu. „Normal era ca Primăria să contacteze şi consulte în mod proactiv ONG-urile interesate încă din etapa conceperii proiectului de HCL, caz în care putea evita, dacă era de bună-credinţă, strecurarea unor prevederi inacceptabile şi putea practic profita de o consultanţă gratuită de profil. A preferat din nou să nu colaboreze cu societatea civilă, ci să elaboreze proiectul de HCL pe cont propriu, ceea ce nu era ilegal, dar era evident inoportun şi, în situaţia dată, şi imoral şi contraproductiv”, susţin reprezentanţii celor patru ONG-uri.
Potrivit lui Radu Mititean, preşedintele Clubului de Cicloturism Napoca, s-a cerut Primăriei ca înainte de repunerea proiectului pe ordinea de zi a şedinţei să se organizeze o dezbatere publică pe tema acestui ajutor pentru clădirile „verzi”. De asemenea, ei au ridicat şi unele probleme tehnice, cum ar fi relevanţa aplicabilităţii în România a unora dintre schemele de certificare menţionate (Green Star, Cassbee, DGNB) şi au cerut o discuţie pe tema asigurării unui control exterior neguvernamental de specialitate cu privire la pertinenţa certificărilor.
ONG-iştii atrag pe această cale atenţia că există riscul aşa-numitului „greenwashing”, adică a alocării de fonduri publice către persoane sau entităţi care „nu ar merita” să le primească. Proiectul la care se face referire a fost pus pe ordinea de zi a Consiliului Local din 22 decembrie 2014, însă ONG-urile au depus o somaţie de scoatere a proiectului din lista de hotărâri care trebuiau supuse spre aprobare, deoarece nu fusese organizată dezbaterea publică şi nu fuseseră făcute o serie de clarificări pe care aceştia le cereau.
„Am avut şi tensionate discuţii telefonice cu persoane din aparatul de lucru al Primarului, la iniţiativa acestora, care au încercat să ne persuadeze, cu argumente invalide şi procedee imorale, să nu ne opunem adoptării respectivului HCL în 22 decembrie, în formă propusă de Primărie, întărind suspiciunile noastre că este vorba nu de neglijenţă sau nepăsare faţă de normele de procedură, ci de interese nelegitime ascunse ce ar trebui să intre probabil şi în vizorul autorităţilor cu atribuţii anticorupţie”, susţine Radu Mititean.
La şedinţa din 22 decembrie proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, iar reprezentanţii Clubului de Cicloturism Napoca au împărţit consilierilor şi celor prezenţi extrase de legislaţie şi dovezi ale îndeplinirii anumitor proceduri şi a avut loc chiar şi o discuţie polemică între ONG-uri şi reprezentanţii municipalităţii.
Primăria Cluj-Napoca a anunţat organizarea unei dezbateri – care va avea loc joi, cu începere de la ora 15,00, în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca – cu privire la proiectul de HCL privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis. Între timp, susţine Radu Mititean, au formulat poziţii pe acest subiect şi o serie de ONG de nivel naţional şi firme de profil.
„Sperăm să existe la dezbaterea publică din 8 ianuarie o participare semnificativă şi pertinentă din partea tuturor factorilor interesaţi, astfel ca deficienţele proiectului de HCL să poată fi adecvat demonstrate şi să se convină soluţiile de modificare şi completare a proiectului, astfel încât acesta să devină un adevărat instrument de promovare a clădirilor ‘verzi'”, a mai declarat preşedintele Clubului de Cicloturism Napoca.
Celelalte ONG-uri semnatare ale comunicatului sunt Asociaţia Ecologistă Floare de Colţ, Asociaţia România în Tranziţie, Institutul pentru Ecoinovare, toate din Cluj-Napoca.AGERPRES