Primarul municipiului Craiova, Olguţa Vasilescu, a afirmat, joi, că începând de anul viitor, dacă legea nu se va proroga, fiecare localitate componentă a zonelor metropolitane va fi obligată să aloce 5% din buget către proiecte de investiţii în aceste zone.

„De anul viitor, dacă nu se prorogă din nou cu încă un an de zile, va trebui ca 5% din total buget Craiova să meargă către investiţii în zona metropolitană, aşa cum şi 5% din bugetul celorlalte comune din zona limitrofă Craiovei trebuie să meargă către această zonă metropolitană. Eu am solicitat prorogarea anul acesta Asociaţiei Municipiilor din România şi am fost susţinută, pentru că ar fi trebuit să avem deja echipele de achiziţii pentru aceste investiţii formate. Adică Primăria Craiova nu va avea dreptul să facă aceste proceduri de achiziţii pentru pasaje, mijloace de transport în comun sau la ceea ce se gândeşte în consiliul de administraţie al zonei metropolitane, ci va trebui să fie o structură specializată care să aparţină de zona metropolitană”, a afirmat primarul Olguţa Vasilescu, la şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova.

Aceasta susţine că „legea a fost greşită, dar aşa a fost scris în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)”, iar parlamentarii nu au avut altă posibilitate de a o regândi.

Este motivul pentru care va trebui de anul viitor, când nu mai este prorogată această lege, să găsim soluţiile necesare şi să dăm 5% din buget, care înseamnă o sumă foarte mare la care Craiova va trebui să renunţe. Şi atunci, dacă tot va trebui Craiova să renunţe la o sumă atât de mare, preferăm ca ea să se ducă în investiţii de care are nevoie şi Craiova, adică cele de pe zona metropolitană (n.red.: precum pasajele supraterane de la intrările în oraş), nu să le începem noi pe bugetul Craiovei acum şi după să venim să căutăm alte investiţii care poate că nu vor ajuta Craiova, numai pentru faptul că trebuie să consumăm acei bani„, a mai afirmat Olguţa Vasilescu.

Potrivit sursei citate, construirea de pasaje supraterane la intrările în oraş pentru decongestionarea traficului sau alte investiţii de acest gen nu sunt eligibile pe fonduri europene.

„În ceea ce priveşte intrarea în oraş dinspre Cârcea, unde acum se lucrează şi traficul este aglomerat (e adevărat, este mai puţin aglomerat de săptămâna trecută din momentul în care compania Ford a acceptat ca să-şi modifice programul de lucru de la ora 7,00 şi nu de la ora 8,00 aşa cum era până în acest moment), sperăm ca să se regleze cât mai repede. Mai sunt două săptămâni pe care şi le-au asumat cei de la Compania de Apă, astfel încât traficul să fie reluat. Însă vor trebui să fie făcute investiţii pe zona metropolitană, pentru că terenurile din zona respectivă nu sunt doar pe UAT Craiova, sunt şi pe UAT Cârcea, Malu Mare, în toată zona şi atunci vom profita probabil de legea zonelor metropolitane, care a fost prorogată anul acesta„, a mai explicat primarul Olguţa Vasilescu. AGERPRES