vasilescu_olguta.jpgPrimarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a afirmat joi că niciuna din cele cinci firme care au pus în municipiul Craiova repartitoarele de costuri pentru energie termică nu şi-au respectat obligaţiile contractuale, motiv pentru care, deşi preţul gigacaloriei a scăzut în acest an cu 10%, facturile craiovenilor la energie termică au crescut.

Potrivit Olguţei Vasilescu firmele erau obligate ca odată cu montarea repartitoarelor să realizeze şi echilibrarea coloanelor verticale de distribuţie a energiei, ceea ce nu au făcut, însă municipalitatea nu poate interveni pentru a rezolva problema, întrucât contractul este doar între firme şi asociaţiile de proprietari/locatari.

“Deşi preţul gigacaloriei a scăzut cu 10%, ceea ce nu s-a mai întâmplat nicăieri în ţară, facturile la căldură au crescut foarte mult. În aceste condiţii am făcut echipe mixte să cercetăm şi să vedem ce se întâmplă. Ne aşteptam, aşa cum era firesc, să scadă facturile la întreţinere. Din păcate, am constatat că unii plătesc 14 lei/lună, cum este în blocul în care domiciliez, iar la alţii – la apartamentul meu – sunt facturi de 870 de lei/lună. (…) Am ajuns la concluzia că firmele care au pus aceste repartitoare în Craiova nu şi-au respectat obligaţiile. Din păcate, nu putem să le facem nimic, pentru că ele au contract cu asociaţiile de locatari. Am ajuns la concluzia că trebuie să facem un regulament şi că trebuie să modificăm legislaţia, astfel încât să dăm mai multe prerogative administraţiilor locale. Altfel, degeaba ne chinuim noi să scădem preţul gigacaloriei”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Aceasta a mai afirmat că a renunţat la repartitoarele din apartament, pentru că este convinsă că firma care i-a pus aceste repartitoare o fură. “Nu suport să fiu furată şi din cauza asta am renunţat. Ideea cu repartitoarele a fost bună, pentru că în mod normal trebuie să plăteşti cât consumi, dar, dacă vezi că tu plăteşti cât tot cartierul, scoţi repartitorul. Acum plătesc cu o sută de lei mai puţin decât atunci când avea repartitor. Ideea este că sunt alţi vecini de-ai mei care plătesc între 14 şi 42 de lei şi eu plătesc în continuare 870 de lei. Asta ca să vedem cum funcţionează firmele respective. Că, dacă ar fi în sarcina mea să mă ocup de aceste firme de repartitoare, vă asigur că nu s-ar mai apropia la 20 de kilometri de Craiova. Dar nu am posibilitatea legală să fac acest lucru. Singurul protest al meu ca cetăţean este să scot repartitorul”, a spus Vasilescu.
La rândul său, administratorul public al Craiovei, Gheorghe Nedelescu, a anunţat că, la solicitarea primarului Craiovei, SC Termo SRL şi SC Compania de Apă ‘Oltenia’ au acceptat să suporte costurile manoperei pentru executarea lucrărilor de separare a consumului individual în vederea trecerii la distribuţia pe orizontală cu condiţia ca asociaţiile de proprietari/locatari care vor solicita aceste modificări să asigure materialele necesare din surse proprii.

“La preluarea mandatului, gigacaloria costa 245 de lei. După nicio lună s-a făcut o reducere şi acum costa 220,5 lei. În aceste condiţii ne aşteptam să avem şi o scădere la populaţie şi am văzut că nu s-a întâmplat aşa. În municipiul Craiova îşi desfăşoară activitatea sucursalele a cinci firme care au licenţe pentru montarea şi exploatarea repartitoarelor de costuri pentru energie termică. Toate aceste societăţi îşi desfăşoară activitatea în baza unor contracte încheiate cu asociaţiile de proprietari din municipiul Craiova care nu au niciun contract cu primăria. Odată cu montarea acestor repartitoare, conform legii, era nevoie să se facă echilibrarea coloanelor verticale de distribuţie a agentului termic. Din cauza aceasta avem nenorocirile pe care le avem. Consumurile de energie sunt peste aşteptări, puterea instalată nu este suficientă pentru acoperirea nevoilor de vârf, iar debitul nu este repartizat corect între consumatori”, a spus Nedelescu. AGERPRES