Posibilitatea unor investiţii cu capital mixt sau integral olandez în Maramureş a reprezentat unul dintre obiectivele vizitei în această zonă a consulului onorific al Regatului Ţărilor de Jos la Cluj-Napoca, Walterus Reijers.
Acesta, împreună cu Hans Smailing, şef al Departamentului Economie, Comerţ şi Mediu al Ambasadei Olandei, s-a întâlnit joi seara cu autorităţile locale. Prefectul Sandu Pocol a prezentat din punct de vedere geografic, economic, social şi cultural judeţul Maramureş şi le-a vorbit oaspeţilor olandezi despre oportunităţile de afaceri din zonă. Potrivit acestuia, în judeţ există 56 de societăţi comerciale mixte româno-olandeze. La rândul său, diplomatul olandez a spus că vizita oficială în Maramureş are drept scop identificarea oportunităţilor de investiţii aici.
„Olanda este ţară cu cel mai mare număr de investiţii în România. Fiecare zonă are specificul ei, iar noi dorim să vedem domeniile în care putem aduce investitori şi facilităţile pe care autorităţile maramureşene le pot oferi. De asemenea, dorim să implementăm în Maramureş anumite programe guvernamentale olandeze care să contribuie la dezvoltarea economică şi sociala a comunităţilor locale”, a spus Walterus Reijers.
Domeniile de colaborare identificate, în cadrul discuţiilor, au fost, printre altele, industria lemnului, producerea de energie electrică şi agricultura. Un investitor olandez are deja aprobat un proiect la nivelul a trei unităţi administrativ-teritoriale pentru producerea de energie electrică cu ajutorul unor microhidrocentrale, s-a arătat la discuţii. La întâlnire s-a menţionat că investitorii olandezi în domeniul agriculturii au nevoie de o suprafaţă mare de teren, de până la 200 de hectare. În acest context, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti va discuta pe 19 mai, la Ministerul Agriculturii, despre posibilitatea lansării unui program în ţara noastră, care să devină atrăgător pentru investitorii olandezi, dar şi pentru comunităţile locale. Consulul onorific s-a interesat şi despre stadiul derulării proiectelor de modernizare şi reabilitare a E 58, dar şi în ceea ce priveşte Aeroportul Internaţional Baia Mare şi Spitalul Judeţean de Urgenţă „Constantin Opriş”.
„Maramureşul şi Baia Mare pot deveni o placă turnantă pentru investitorii europeni şi pentru atragerea de turişti, dacă aveţi asigurată infrastructura şi veţi efectua lucrările la lungimea pistei de aterizare pe aeroport”, a spus diplomatul olandez, la întâlnirea cu prefectul. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş au făcut referire, în cadrul discuţiilor, la demersurile făcute în scopul înfrăţirii judeţului cu regiunea Flevoland din Olanda. Prefectul Sandu Pocol a mai precizat că, la nivelul judeţului, există un consorţiu comunitar de dezvoltare, iar specialiştii şi experţii care fac parte din acest grup pot oferi consultanţă investitorilor olandezi, în diverse domenii de activitate, iar autorităţile administraţiei publice locale pot sprijini oamenii de afaceri în obţinerea de facilităţi sau a autorizaţiilor necesare pentru începerea unei activităţi comerciale. AGERPRES