OCPI Cluj a înregistrat contracte cu majoritatea localităţilor din rural pentru începerea Programului naţional de cadastru

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Cluj a încheiat contracte de finanţare cu 71 de primării din judeţ, dintr-un total de 73, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale.

Această acţiune vizează, practic, începerea Programului naţional de cadastru şi carte funciară, care va dura până în 2023 şi care vizează înscrierea şi rezolvarea, în mod gratuit, a problemelor legate de cadastru pe care cetăţenii români le au.

‘Programul vine în sprijinul persoanelor care au probleme legate de cadastru şi pentru care ar fi costisitor să stea să le rezolve în instanţă. Ei pun la dispoziţie documentele pe care le au şi o persoană autorizată face lucrările. Primăriile încheie contracte cu aceste persoane autorizate, care fac măsurătorile şi documentaţiile întocmite de ele ajung la noi. În situaţiile speciale merg şi inspectorii noştri pe teren’, a declarat, pentru AGERPRES, Maria Mic, purtătorul de cuvânt al OCPI Cluj.

Pentru moment procedurile au fost demarate doar pentru localităţile din mediul rural.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, unităţile administrativ-teritoriale (UAT) primesc, în 2017, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, suma de 150.000 de lei/UAT, faţă de 135.000 de lei/UAT, în anul 2016.

Potrivit Legii nr. 7/1996 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare, începând cu anul 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârşitul anului.

Procedura de achiziţie a serviciilor de înregistrare sistematică va fi organizată de UAT-uri, iar plăţile către primării vor fi efectuate după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate. Finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivelul sectoarelor cadastrale din extravilan şi, prin excepţie, din intravilan, se realizează în baza unui contract încheiat de UAT cu oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară de pe raza judeţului în care se află.

Potrivit legii, primăriile au obligaţia să selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole.

Obiectivul principal al Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste 4 miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanţare poate fi şi bugetul local.

Sumele necesare sunt asigurate din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). AGERPRES