bodu_sebastian.jpg40 de importanţi oameni de afaceri vor discuta, luni, 14 martie, împreună cu deputatul în Parlamentul European Sebastian Bodu, despre modul în care deciziile luate la Bruxelles afectează companiile din România.

Iniţiativa mesei rotunde „Impactul politicilor europene asupra mediului de afaceri din România” îi aparţine lui Sebastian Bodu, membru al Parlamentului European de 4 ani şi vicepreşedinte al comisiei pentru afaceri juridice. Întâlnirea poate fi doar începutul unor manifestări constante, Sebastian Bodu declarând că va face din acest dialog un proces regulat, dacă găseşte deschidere în rândul oamenilor de afaceri.

„Motivul pentru care am decis să organizez această întâlnire cu oamenii de afaceri a fost necunoaşterea impactului legislaţiei europene asupra vieţii noastre de zi cu zi şi asupra mediului de afaceri în particular. După o inventariere a rapoartelor legislative votate în Parlamentul European în 2010, comparativ cu legile votate în Parlamentul României, am constatat că 80% din legislaţia care îşi imprimă efectele asupra mediului de afaceri româneşti aparţine Uniunii Europene şi doar 20% legislativului românesc. În aceste condiţii, poate că oamenii de afaceri din România ar trebui să conştientizeze că multe decizii cu impact major asupra României se iau la Bruxelles şi nu la Bucureşti, iar mediul de afaceri autohton ar putea să se poziţioneze cu privire la anumite proiecte legislative europene astfel încât acestea să ducă la reducerea barierelor şi costurilor administrative şi la încurajarea comerţului”, a declarat europarlamentarul Sebastian Bodu.

În condiţiile în care cei mai mulţi dintre români nu ştiu ce se întâmplă în Parlamentul European, marea lor majoritate aflând de existenţa Parlamentului European numai din cauza mediatizării unor apariţii excentrice în acest for, Sebastian Bodu este convins că „este importantă demararea unui dialog cu mediul de afaceri din România pentru a vedea cum le putem face cunoscute opiniile la Bruxelles, acolo unde se iau decizii care îi afectează sau îi ajută”.

„Mediul de afaceri trebuie să aibă o abordare profesionistă asupra activităţii noastre acolo şi acest lucru se întâmplă de foarte mult timp în cazul companiilor din vechile state membre. Eu, prin acest eveniment, aduc la cunoştinţa mediului de afaceri din România că noi, deputaţii din Parlamentul European, suntem cei care avem cuvantul final în ceea ce priveşte legislaţia europeană iar poziţia IMM-urilor şi corporaţiilor româneşti poate fi una pertinentă, de care să se ţină cont în procesul de legiferare”.

În cadrul mesei rotunde vor fi abordate subiecte din domenii precum sistemul bancar, asigurările, piaţa de capital, audituş, succesiunile, TVA-ul şi accizele sau guvernanţa corporatistă. „Rezultatul pe care vreau să îl obţin este, pe de-o parte conştientizarea faptului că România poate să aibă un cuvânt de spus în redactarea legislaţiei europene şi, de cealaltă parte, eventuala creare a unei platforme de idei, care să genereze în mod constant iniţiative legislative ori modificări ale unor iniţiative existente”, a declarat Sebastian Bodu.