boc_emil2.jpgPrimăria Cluj-Napoca a anulat procedura de licitaţie pentru construirea sălii polivalente, deşi aceasta este construită în proporţie de 65%, şi a decis organizarea unei noi licitaţii.

‘Soluţiile acceptate de primărie, pe baza expertizei independente organizate, duc la următoarele concluzii: 1. oferta ACI a fost declarată neconformă. 2. am reziliat sau vom rezilia contractul cu CON A, actualul constructor al sălii polivalente. 3. Vom organiza o nouă licitaţie pentru finalizarea sălii polivalente. Între timp se va realiza conservarea lucrărilor existente la sala polivalentă, pentru a nu fi deteriorate lucrările pe timpul iernii, această lucrare se va efectua cu cei care au făcut până la acest stadiu sala, CON A. În speranţa că până la începutul primăverii 2013 vom avea rezultatul noului constructor pentru finalizarea sălii polivalente, la sfârşitul anului 2013 ne aşteptăm ca sala să fie terminată şi dată în funcţiune’, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Emil Boc.

Lucrările la sala polivalentă au fost câştigate, în urma licitaţiei din noiembrie 2010, de SC CON A, în calitate de lider al asocierii SC CON A SRL, Plan 3 I Ro SRL, Intersport SRL, NISAL SRL, Dico Ţigănaş SRL. Ulterior, după ce au început lucrările de execuţie, SC ACI Cluj, în calitate de lider al asocierii formate din SC ACI Cluj, SC Grup 4 Instalaţii, SC Trustul de Instalaţii Montaj Construcţii SA, Bogart Construct SRL, Das Engineering Grup a contestat rezultatul licitaţiei, iar instanţele clujene i-au dat câştig de cauză. Apoi, Primăria Cluj-Napoca a angajat un expert, care, aşa cum a arătat Emil Boc, a declarat neconformă oferta ACI, iar în baza acestei analize s-a anulat licitaţia şi se va organiza o altă licitaţie.

În prezent, lucrările de execuţie la sala polivalentă sunt sistate, după ce ele au fost executate în proporţie de 65% de către prima firmă desemnată iniţial câştigătoare a licitaţiei, CON A. Firma respectivă a încasat deja pentru lucrările executate 37,7 milioane de lei din totalul de 63 de milioane cu care câştigase licitaţia.

Emil Boc a mai declarat, în conferinţa de presă de miercuri, că n-a mai existat în România o asemenea decizie judecătorească prin care să fie anulată o licitaţie pentru că preţul de achiziţie era prea mic.

Pe 22 martie, Tribunalul Cluj a dispus anularea deciziei Primăriei Cluj-Napoca prin care a fost desemnat câştigătorul licitaţiei de construire a Sălii Polivalente din oraş, aflată în stadiu de execuţie.

‘Admite contestaţia formulată de reclamanta SC ACI Cluj, în calitate de lider al asocierii formate din SC ACI Cluj, SC Grup 4 Instalaţii, SC Trustul de Instalaţii Montaj Construcţii SA, Bogart Construct SRL, Das Engineering Grup, în contradicţie cu pârâtele Municipiul Cluj Napoca, în calitate de autoritate contractantă, şi SC CON A, în calitate de lider al asocierii SC CON A SRL, Plan 3 I Ro SRL, Intersport SRL, NISAL SRL, Dico Ţigănaş SRL, în calitate de ofertant câştigător, şi în consecinţă dispune anularea adresei cu nr 289376/445/29.11.2010, emisă de autoritatea contractantă, respectiv anularea rezultatului procedurii de achiziţie publică comunicat cu adresa cu nr de mai sus, cu efectul desfiinţării măsurii de atribuire a contractului de achiziţie publică de lucrări denumit Sală multifuncţională de sport’, se precizează în decizia Tribunalului Cluj.

Primăria Cluj-Napoca explica tot la acea dată, într-un comunicat de presă, că a desemnat câştigătorul licitaţiei ca urmare a preţului mai mic oferit de acesta, conform legislaţiei în vigoare. ‘Primăria municipiului Cluj-Napoca a desemnat în luna noiembrie 2010 câştigătorul contractului de proiectare şi execuţie pentru obiectivul de investiţii ‘Sală Multifuncţională de Sport, Aleea Stadion, f.n., Municipiul Cluj-Napoca’. Societatea desemnată câştigătoare este CON – A cu oferta de 50.926.063,83 lei (…) Societatea ACI a depus o plângere în instanţă solicitând anularea adresei de comunicare a raportului procedurii, care a fost respinsă de către Tribunalul Cluj ca inadmisibilă. În urma sentinţei de fond, în conformitate cu prevederile OUG 34/2006 privind achiziţiile publice şi ca urmare a unui punct de vedere oficial al ANRMAP privind dreptul autorităţii contractante de a încheia contractul de achiziţie publică, municipalitatea a semnat contractul de execuţie şi proiectare cu compania desemnată câştigătoare la licitaţie, Con A. Ulterior acestui moment, compania ACI a atacat cu recurs sentinţa Tribunalului Cluj şi în cursul anului 2011, ulterior semnării contractului mai sus menţionat, Curtea de Apel a dispus casarea şi rejudecarea pe fond a contestaţiei. Pe rolul Tribunalului Cluj a fost înregistrată astfel din nou contestaţia iniţială a ACI, care a beneficiat de această dată de o judecare pe fond. Soluţia pronunţată în noul dosar este cea pronunţată azi, 22 martie 2012′, preciza, la acea dată, Primăria Cluj-Napoca.AGERPRES