calculator_impozite.jpgConducerea Arcon SRL din Sfântu Gheorghe, una dintre cele mai importante companii din Estul Europei specializate pe hidro şi termoizolaţii, ia în calcul varianta declanşării unei greve fiscale ca urmare a majorării taxelor şi impozitelor locale cu 50% pentru agenţii economici.

Directorul general al companiei, Ioan Ţiţeiu, a adresat o scrisoare deschisă primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de decizia autorităţilor locale de a ”ieşi din criză” prin ”suprataxarea” agenţilor economici locali, care se confruntă şi aşa cu o perioadă dificilă.

Ioan Ţiţeiu precizează în scrisoare că Arcon este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul local, impozitul achitat Primăriei cifrându-se la aproape 128.000 de euro de an, dar, în acelaşi timp, este şi unul dintre cei mai mari angajatori din zonă, asigurând venituri pentru aproximativ 200 de familii. Acesta menţionează că, din 1994 şi până în prezent, Arcon a investit pe plan local din credite bancare peste 24 de milioane de euro, din care 14 milioane doar în terenuri şi clădiri.

Directorul general aminteşte că în ultimii doi ani compania a făcut sponsorizări în valoare de peste 150.000 de euro pe care le-a direcţionat către oameni şi instituţii din municipiul Sfântu Gheorghe. Printre altele, a susţinut activitatea Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, prin modernizarea unor secţii şi achiziţionarea de mobilier şi aparatură medicală, a investit în infrastructura oraşului, a sprijinit organizaţii nonguvernamentale, cultele, şcolile şi elevii valoroşi indiferent de naţionalitate.

”Constatăm că Primăria practică o politică descurajantă pentru noi, toţi cei care prin activitatea noastră susţinem financiar viaţa oraşului, fie că e vorba despre plata de taxe şi impozite, crearea de locuri de muncă sau susţinerea financiară a comunităţii (…) Suntem una dintre localităţile reşedinţă de judeţ codaşe din punct de vedere economic, iar o creştere a taxelor nu face decât să îndepărteze investitorii şi să descurajeze tocmai marii angajatori, cei ce investesc capital în proprietăţi şi proiecte economice aici (…) Credem că devotamentul şi implicarea unor asemenea companii în zonă ar trebui tratate într-o cu totul altă manieră şi că municipalitatea ar trebui să susţină şi să motiveze dezvoltarea afacerilor în Sfântu Gheorghe şi nu să o îngreuneze prin aplicarea unora dintre cele mai mari taxe şi impozite din întreaga ţară”, se arată în scrisoarea deschisă, în care se mai spune că ”Arcon SRL are în vedere posibilitatea declanşării unei greve fiscale la care, probabil, se vor alătura şi alte mari companii din oraş”.

Ioan Ţiţeiu a subliniat că nu doreşte nicidecum să declanşeze un conflict cu municipalitatea, ci să transmită în acest fel un semnal de alarmă privitor la politicile fiscale ale Primăriei şi Consiliului Local şi la ”atitudinea incorectă faţă de agenţii economici”. Acesta a declarat, miercuri, că aşteaptă un răspuns din partea primarului.

Consiliul local Sfântu Gheorghe a majorat din acest an cu 10% taxele şi impozitele locale pentru persoanele fizice şi cu 50% pe cele pentru persoanele juridice. Primarul Antal Arpad a declarat că decizia a fost îndelung chibzuită şi a avut la bază ideea de a se încasa bani mai mulţi de la companiile mari care au puncte de lucru în judeţ, cum ar fi băncile, firmele de asigurare, benzinăriile şi supermarketurile. Pentru a compensa această creştere, dar şi pentru a sprijini întreprinzătorii locali, autorităţile locale intenţionează să înfiinţeze un fond special pentru sprijinirea IMM-urilor, după modelul finanţării proiectelor culturale, sportive şi de tineret.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Edler Andras, a declarat că firmele vor avea posibilitatea de a-şi recupera sumele plătite către bugetul local şi chiar să le dubleze pe bază de proiecte. Acesta consideră că greva fiscală nu este o soluţie constructivă.

Şi unii politicieni au criticat decizia de majorare cu 50% a taxelor şi impozitelor pentru persoanele juridice, printre aceştia numărându-se senatorul PNL de Covasna Marius Obreja. În opinia sa, o majorare de 10% ar fi fost suficientă şi nu ar fi avut consecinţe nefaste asupra întreprinzătorilor privaţi. AGERPRES