Numarul autorizatiilor de taxi ar putea fi decise prin hotarari ale consiliilor locale

Numarul autorizatiilor pentru taximetristi nu vor mai fi limitate prin lege, au decis miercuri senatorii.

Plenul Senatului a adoptat cu o larga majoritate de voturi, 69 pentru, niciun vot impotriva si nicio abtinere, un proiect legislativ de modificare a actualei legi privind transportul in regim taxi si de inchiriere, prin care se elimina plafonul de patru autorizatii de taximetrie la mia de locuitori ai municipalitatii autorizatoare.

Conform proiectului legislativ, decizia privind numarul de autorizatii emise urmeaza sa se ia prin hotarare de consiliu local. Potrivit presedintelui comisiei pentru administratie publica a Senatului, democrat liberalul Petru Filip, decizia privind intocmirea unui raport favorabil de catre membrii comisiei a tinut cont de principiul autonomiei locale. Senatorul UDMR Cseke Attila a aratat ca, desi initiatorii proiectului legislativ au plecat de la situatia existenta la Cluj, aceasta este similara si in alte mari orase, “chiar daca prezinta anumite specificitati”, de aceea nu e bine ca legislativul sa stabileasca un numar maxim de autorizatii si sa lase la latitudinea comunitatii locale sa decida.

Initiatorii, majoritatea deputati PSD si PD-L alesi in colegii uninominale din judetul Cluj, dar si reprezentanti ai minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, au aratat ca prin propunerea legislativa se revine, practic, la o situatie anterioara. Ei sustin ca prin modificari succesive ale legii si introducerea unui plafon pentru numarul autorizatiilor de taxi, multor taximetristi care presteaza actualmente acest serviciu public nu va mai primi acest drept. Senatul este prima camera sesizata, proiectul urmand sa fie dezbatut in urmatoarea sesiune la Camera Deputatilor.