Agenţia pentru Protecţia Mediului Maramureş (APM) utilizează numai o singură staţie de monitorizare a aerului din cele cinci amplasate în diferite locuri din municipiul Baia Mare. Administraţia APM Baia Mare a precizat, joi, că cele patru staţii sunt inactive şi nu mai efectuează măsurători asupra calităţii aerului din cauza echipamentelor defecte şi a lipsei fondurilor pentru reparaţie.
„Din cele cinci staţii de măsurare a calităţii aerului, doar staţia MM 3 Firiza funcţionează permanent, unde e de fapt şi locul unde sunt depăşiri, îndeosebi în sezonul rece când populaţia, dar şi firmele din zonă folosesc instalaţii de încălzire. Indicatorul PM 10 ( pulberi în suspensie având diametrul mai mic de 10 microni), fiind unul din standardele de măsurare deţine aceste depăşiri în zona cartierului Firiza şi din cauza muntelui apropiat cât şi a atmosferei relativ calme pe durata iernii. Conform standardului aplicat, în judeţul Maramureş sunt admise, anual numai 35 de depăşiri la indicatorul PM 10”, a spus directorul APM, ing. Alexandru Cosma.
El a mai subliniat că după închiderea Uzinei Romplumb, a sistării activităţilor din minerit şi metalurgie poluarea aerului s-a redus simţitor la nivelul municipiului Baia Mare.
Obligaţia pentru asigurarea echipamentelor de funcţionare în staţiile de măsurare a aerului din Baia Mare revine Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, instituţie care a cheltuit peste 500.000 de euro în montarea staţiilor şi echipamente. AGERPRES