nichita_gheorghe_.jpgDeclară primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, în interviul acordat portalului Machiavelli.ro.

Acesta susţine că, în momentul în care va fi ales preşedintele CN al PSD, va face tot ceea ce este necesar pentru ca partidul să funcţioneze unitar, să nu mai aibă fracţiuni şi dispute interne, iar structurile din partid să acţioneze ca părţi ale aceleiaşi entităţi, toate subordonându-se în mod direct preşedintelui Victor Ponta.

– Domnule Gheorghe Nichita, aţi decis să candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. Ce vă legitimează pentru această candidatură?

– Am un proiect politic bazat pe experienţa mea, proiect care cred că poate câştiga încrederea colegilor din PSD. Nu candidez împotriva lui Adrian Năstase şi nici nu candidez pentru a obţine o funcţie politică. Candidez pentru că am ceva de oferit. Pun la dispoziţia partidului o alternativă bazata pe experienţa mea organizatorică, si confirmată de rezultatele obţinute în bătăliile din teritoriu din ultimul ciclu electoral. Şi să nu uităm că şi preşedintele Victor Ponta, în proiectul său politic cu care a câştigat la Congres, şi-a manifestat opţiunea pentru o conducere formată din oameni validaţi de rezultatele din teritoriu, care au legătura directă cu baza electoratului. Iar eu mă consider un astfel de exemplu.

– Care sunt atu-urile dumneavoastră într-o luptă cu Adrian Năstase?

– Nu este o luptă. Acest gen de abordare bazat pe dispute interne şi energia consumată pentru ele ne-au adus în situaţia de a rămâne în opoziţie în toţi aceşti ani. Este o competiţie bazată pe idei şi proiecte şi eu vin în faţa colegilor mei pentru a le prezenta o alternativă. Este necesar ca la vârful partidului să se adune oameni cu experienţă, cu credibilitate, oameni care au câştigat alegerile în ultimele mandate. Cred că prin activitatea mea pot să aduc această experienţă. Este nevoie să completăm echipa de conducere a partidului cu oameni care reprezintă cu adevărat social-democraţia, care prin faptele lor demonstrează acest lucru şi nu doar prin principiile pe care le susţin. Am observat că de multe ori vorbim frumos la televizor, dar nu reuşim să câştigăm încrederea oamenilor. Acest lucru trebuie să se schimbe dacă vrem să câştigăm în 2012 şi apoi în 2014.

– Ce veţi face dacă nu veţi fi ales preşedinte al Consiliului Naţional al PSD?

– Dacă nu voi câştiga preşedinţia Consiliului Naţional înseamnă ca proiectul politic pe care îl propun nu a câştigat încrederea colegilor de partid. Aşa că voi face ceea ce am făcut şi până acum, adică voi munci pentru partid de pe poziţia de vicepreşedinte. Nu sunt un om care să îşi dorească funcţii politice cu orice preţ. Aşa că dacă nu voi fi ales voi continua să muncesc pentru Iaşi, pentru Moldova, pentru Partidul Social Democrat şi pentru cei peste 5 milioane de români care au votat PSD în noiembrie 2009.

– Ce veţi face dacă veţi fi ales preşedinte al Consiliului Naţional al PSD?

– Primul gest pe care îl voi face va fi să renunţ la funcţia de vicepreşedinte, pentru că nu doresc să fac cumul de funcţii în partid. În al doilea rând, voi face tot ceea ce este necesar pentru ca partidul să funcţioneze unitar, să nu mai avem fracţiuni şi dispute interne la televizor, vreau ca toate structurile din partid să acţioneze ca părţi intrinseci ale aceleiaşi entităţi şi nu separat ca până acum, toate subordonându-se în mod direct şi nemijlocit preşedintelui ales, Victor Ponta. Nu voi transforma Consiliul Naţional într-un partid mai mic în interiorul PSD.

Vreau prin experienţa mea organizatorică să completez echipa nouă formată din preşedintele Victor Ponta şi secretarul general Liviu Dragnea şi să ducem partidul la victorie. Asta aşteaptă toţi colegii mei din PSD şi toţi simpatizanţii şi votanţii noştri din ţară: organizare şi pregatire pentru victorie. Este nevoie la centru de oameni capabili să meargă prin ţară, să cunoască practic cum decurge viaţa celei mai îndepărtate organizaţii din cea mai amărâtă comună din ţara asta. Trebuie să folosim următorii 2 ani pe care îi avem până la următoarele alegeri locale pentru a face o opoziţie puternică la actuala putere care tinde să acapareze România. Trebuie în acelaşi timp să ne organizăm şi să atragem noi membri şi simpatizanţi. Îmi doresc ca printr-o politică social-democrată modernă, responsabilă şi bazată pe oameni competenţi, să eliminăm suspiciunile de partid nedemocratic, acuzat de coruptie şi de neocomunism şi să refacem legăturile cu electoratul nostru, oferindu-i o alternativă serioasă, profesionistă, care să îi protejeze interesele. Aceasta este cheia câştigării viitoarelor alegeri în România de către PSD.

– Veţi avea timpul necesar pentru a vă dedica unei asemenea misiuni, dată fiind calitatea dumneavoastră de primar al Iaşului?

– Sunt două misiuni importante, pe paliere diferite şi sunt convins că pot face faţă ambelor funcţii. Şi până acum am fost vicepreşedinte al partidului şi în acelaşi timp primar şi m-am descurcat. Bineînţeles, funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional este o funcţie mai importantă, tocmai de aceea îmi voi da demisia din funcţia de vicepreşedinte, pentru a mă ocupa aşa cum se cuvine de ceea ce înseamnă Consiliul Naţional al PSD.

În acelaşi timp am un proiect asumat în faţa ieşenilor şi vă asigur că nu îl voi neglija. Voi continua să mă bat pentru oraşul meu şi pentru proiectele ieşenilor, ca orice primar responsabil. Activitatea de primar nu este un impediment, ci din contră, un atu. Având legătura directă cu oamenii, având experienţa conducerii unei structuri complexe cum este Primăria Municipiului Iaşi, sunt convins că pot conduce cu succes şi Consiliul Naţional al PSD.

Citiţi aici
cine este Gheorghe Nichita