Declara primarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache, intr-un interviu acordat portalului www.Administratie.ro.
– Care sunt sursele de finantare avute in vedere in ceea ce priveste proiectele promovate de Primaria Bacau pentru urmatorii sapte ani, respectiv construirea a 1.200 de apartamente, inaltarea Spitalului Municipal si realizarea unui nou centru sportiv si de agrement?
– Primaria municipiului Bacau are in derulare proiecte a caror valoare depaseste 200 de milioane de euro. Pentru implementarea si dezvoltarea acestora am reusit atragerea a aproximativ 100 de milioane de euro, sume care provin de la bugetul de stat, fonduri nerambursabile asigurate prin programe ISPA, alte surse. Nu ne-am cramponat de faptul ca bugetul local nu poate sustine anumite proiecte, ci am cautat alte surse de finantare. Avem in vedere construirea unui Spital Municipal, aproximativ 45 de milioane de euro, licitatia pentru acest obiectiv urmind sa aiba loc la sfirsitul acestei luni, fondurile fiind asigurate de catre Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii si bugetul Consiliului Local. Pentru constructia de locuinte am prevazut si in acest an sume semnificative la bugetul local incurajind deopotriva si constructia de locuinte private. O investitie deosebit de importanta, aproximativ 10 milioane de euro, este si reconstructia podului de la Serbanesti, peste riul Bistrita, care face legatura cu judetele Iasi, Vaslui, Neamt, Suceava, Botosani. As mai aminti constructia Depozitului Ecologic, cu o valoare de 20 de milioane de euro din care 15 milioane fonduri nerambursabile, construirea unui Centru de Afaceri, cu o valoare de 8,5 milioane de euro din care 6 milioane de euro reprezinta de asemenea fonduri atrase, nerambursabile, a unei noi baze sportive si a unui pasaj care face legatura intre centrul orasului si zona de vest.
– Considerati ca veti gasi sustinerea majoritatii in Consiliul Local pentru aprobarea acestui ambitios plan de investitii?
– Atunci cind vorbim de dezvoltarea orasului, patimile si orgoliile politice trebuie lasate deoparte. Suntem oameni politici dar, in egala masura, avem si responsabilitati care tin de administrarea orasului. La primarie facem administratie, la sediile de partid facem politica.
– Care sint motivele care sustin necesitatea realizarii aductiunii de apa potabila din lacul Valea Uzului?
– Aductiunea de apa de la Valea Uzului este cel mai important proiect local realizat cu fonduri europene. Valoarea totala a proiectului este de 52 de milioane de euro, din care 39 de milioane de euro reprezinta fonduri europene nerambursabile. Fazele premergatoare inceperii lucrarilor pentru investitia privind alimentarea cu apa potabila a municipiului Bacau (programul ISPA) au luat sfarsit. Proiectul cuprinde patru lucrari de anvergura menite sa imbunatateasca calitatea apei potabile din Bacau, ceea ce reprezinta una dintre prioritatile actualei administratii locale. Consultat al proiectului a fost desemnat firma ROYALHASKONIG OLANDA, iar contractul a fost semnat in data de 15.02 2005 pentru o valoare de 3,4 milioane de euro. Pe 7 mai, a avut loc deschiderea ultimei licitatii la Oficiul Plati si Contractare Phare din subordinea Ministerului Finatelor, pentru aductiunea de la Valea Uzului. Conform legislatiei, in doua luni ar trebui semnat contractul estimat la 21,7 milioane de euro.
In data de 21.02 2007, s-a tinut si licitatia pentru reabilitarea a 11,5 kilometri din reteaua de canalizare, licitatie ce se afla in curs de evaluare, valoarea contractului fiind de 7,4 milioane de euro. Celelalte doua lucrari au fost deja adjudecate. Lucrarile la Statia de tratare a apei vor fi executate de societatea BIWATER INTERNATIONAL LTD ANGLIA, contractul fiind semnat in data de 20.12.2006 pentru o suma de 7,4 milioane de euro. Modernizarea statiei de epurare a fost cistigata de catre firma P.W.T. ABWASER UND ABTEHNIK GERMANIA, valoarea contractata fiind de 11.1 milioane de euro. (Un material de Ionut CALUSCHI)