Noul statut al funcţionarilor publici desfiinţează funcţia de inspector guvernamental

szakal_andras.jpgFuncţia de inspector guvernamental va fi desfiinţată odată cu apariţia noului statut al funcţionarilor publici, cel mai târziu în primăvara anului viitor, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Poiana Braşov, preşedintele-secretar de stat al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici ANFP, Andras Szakal.

De asemenea, vor fi reduse vechimile pentru consilierii principali şi consilierii superiori.

“Dar ceea ce este mai important cred eu, vom inversa pe o perioadă relativ lungă această piramidă a funcţiei publice. Azi, în România, în urma statisticilor pe care le-am făcut, 80% dintre funcţionarii publici sunt consilieri principali şi consilieri superiori. Există o lipsă de funcţionari de rang inferior şi de aceea propunem ca orice funcţie care se vacantează să se transforme obligatoriu în funcţie de debutant pentru că doar astfel putem atrage noi oameni în sistemul administraţiei publice”, a precizat preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.


Szakal a explicat că cei care nu vor mai fi inspectori guvernamentali, vor intra într-un corp de rezervă al înalţilor funcţionari publici unde stau doi ani de zile fără să fie plătiţi, ca orice funcţionar public care este eliberat din funcţie, şi intră în corpul de rezervă unde stă doi ani de zile. După doi ani dacă nu-şi găseşte o modalitate de revenire pe o funcţie publică îşi pierde şi calitatea de funcţionar public, a spus Andras Szakal.


Szakal a adăugat că este foarte probabil că vor fi o serie de amendamente care vor fi aduse în urma dezbaterilor care vor avea loc în Parlament, dar cel mai probabil, la sfârşitul acestui an sau cel mai târziu în primăvara anului viitor, să existe un nou statut al funcţionarului public. Noul statut urmează să intre în Parlament pentru dezbateri la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie. Sursa citată a mai afirmat că există în acest moment multe carenţe privind raporturile de serviciu.


”Nu există foarte bine structurat şi clarificat ce se întâmplă cu funcţiile publice vacante, funcţiile publice temporar-vacante, modalităţile de transfer, detaşare şi promovare precum şi acea mobilitate a înalţilor funcţionari publici care se putea face odată pe an. Vom aduce îmbunătăţiri, în sensul că, şi la înalţii funcţionari publici vom putea aplica în perioada următoare procedurile de transfer, detaşare sau mutare”, a arătat Szakal.


Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici a participat marţi, la Poiana Braşov la conferinţa internaţională cu tema “Inovaţie şi Calitate în sectorul public”, ediţia a III-a la care participă 150 de persoane, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene,primari, ambasadorii Belgiei şi al Ungariei, membri ai structurilor asociative şi profesionale. AGERPRES