Noul prefect de Timiş, Zoltan Nemeth, a declarat joi, după învestirea în funcţie, că doar prin efortul comun al tuturor locuitorilor judeţului se poate evita intrarea în carantină a municipiului Timişoara şi a cerut respectarea cu stricteţe a măsurile de prevenire a răspândirii virusului, precum şi interzicerea petrecerilor şi a întâlnirilor în grupuri mari.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) din România a recomandat autorităţilor judeţene să ia în calcul şi măsura de carantinare a Timişoarei şi a altor localităţi din judeţ, ca urmare a creşterii ratei de infectare cu SARS-CoV-2.

„Suntem în al 12-lea ceas şi trebuie să realizeze toată lumea din judeţ acest aspect. O astfel de măsură (a carantinării – n.r.) nu este luată de prefect sau de subprefect, ci, dacă va fi cazul, va fi luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), care este compus din 40 de persoane din diferite instituţii. Doar împreună, printr-un efort comun, putem evita luarea acestei decizii. Scopul mesajului pe care îl transmit acum este de conştientizare a populaţiei asupra faptului că putem evita această carantinare, neavând un scop de a panica populaţia cu privire la o eventuală măsură de carantinare”, a spus Zoltan Nemeth, într-o conferinţă de presă.

Reprezentantul Guvernului în judeţ a punctat că noua tulpină de SARS-CoV-2 din Marea Britanie a schimbat din nou regulile jocului, fiind mai periculoasă, extrem de contagioasă şi mai răspândită în rândul tinerilor, iar riscul principal al noii tulpini rezultă din faptul că se poate transmite mult mai uşor, ceea ce face ca numărul persoanelor infectate să crească mult mai repede.

„Măsura de carantinare a Timişoarei, recomandată de INSP, poate fi evitată, dar numai printr-o strictă respectare a distanţei dintre persoane şi respectarea normelor de igienă privind prevenirea răspândirii COVID. Mesajul transmis cetăţenilor este că masca, spălatul pe mâini şi distanţarea socială rămân cele mai sigure măsuri. De asemenea, petrecerile şi întâlnirile în grupuri mari sunt strict interzise şi trebuie evitate cu orice preţ în perioada următoare. Rog de asemenea antreprenorii din sectorul HoReCa să fie extrem de vigilenţi şi să respecte cu maximă stricteţe absolut toate măsurile de prevenţie în vigoare”, a detaliat noul prefect.

Raportat la contextul actual şi la calitatea prefectului de preşedinte al CJSU, Nemeth a adăugat că principalul obiectiv al noii echipe executive alături de celelalte instituţii şi autorităţi implicate va fi gestionarea pandemiei COVID şi susţinerea măsurilor care au impact real în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a anunţat, joi, o rată de infectare în Timişoara de 7,44 la mia de locuitori (faţă de 7,25 anunţată anterior) iar cea din judeţ a crescut la 5,352 (de la 5,24).

Primul subprefect al Prefecturii Timiş este Andrei Molnar (UDMR), numit joi, urmând ca echipa să fie completată cu încă un subprefect şi cu secretarul general al Prefecturii. AGERPRES