petres_sandor.jpgNoul prefect al judeţului Harghita, Petres Sandor, susţinut de UDMR, a fost învestit joi în funcţie, în vreme ce fostul prefect, Adrian Jean Andrei, a depus jurământul ca subprefect, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, chestorul de poliţie Oprea Alexandrul Florea, a parlamentarilor UDMR, a şefilor serviciilor deconcentrate şi a primarilor.

Petres Sandor, care acum două luni era numit subprefect al judeţului Harghita, după ce ocupase, timp de 14 ani, funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a mulţumit pentru felul în care a fost primit în Instituţia Prefectului şi a punctat că activitatea sa va fi pusă în sprijinul locuitorilor judeţului.

„Timp de 14 ani, din patru în patru ani am depus un alt jurământ care suna astfel: voi face tot ce stă în puterea şi priceperea mea, pentru binele locuitorilor judeţului Harghita. Odată cu jurământul depus astăzi îmi reînnoiesc, chiar dacă nu oficial, şi acest angajament pentru că cele două, consider eu, împreună sunt esenţa a ceea ce trebuie să facem noi cei care lucrăm la Instituţia Prefectului”, a afirmat Petres Sandor.

Noul prefect al Harghitei a subliniat că urmează o perioadă destul de grea, de pregătire a alegerilor şi a spus că mizează pe profesionalismul echipei pe care o va conduce. „Vom avea de trecut câteva luni destul de grele, este o perioadă de dinainte de alegeri, s-ar putea ca între timp să ne apucăm iar de treabă pe legile fondului funciar, deci va fi nevoie de toată atenţia, priceperea şi străduinţa noastră să trecem această perioadă cu bine. (…) aşa cum această instituţie, de-a lungul anilor şi sub conducerea prefecţilor şi subprefecţilor care au lucrat aici a ştiut să-şi facă treaba şi legal şi în folosul cetăţenilor”, a mai spus Petres Sandor.

Fostul prefect, Adrian Jean Andrei, a mulţumit Guvernului şi Ministerului Afacerilor Interne pentru încrederea şi sprijinul acordat în cei doi ani cât a condus Instituţia Prefectului Harghitei şi a precizat că activitatea sa a stat sub semnul legalităţii, dar şi a responsabilităţii şi orientării către cetăţean. „Sigur că cei doi ani în care am ocupat funcţia de prefect al judeţului Harghita au stat sub semnul legalităţii, imparţialităţii, transparenţei, eficienţei şi a responsabilităţii, dar nu în ultimul rând al orientării către cetăţean. Doi ani în care am făcut faţă situaţiilor complexe, provocărilor, împreună cu celelalte instituţii ale statului. Prefectul, ca reprezentant al Guvernului şi ca instituţie unipersonală, a demonstrat că şi în Harghita se poate respecta legea şi Constituţia României şi că prefectul poate fi şi aici garantul respectării acestora, în condiţii de normalitate”, a declarat Adrian Jean Andrei, care l-a asigurat pe prefectul Petres Sandor de susţinerea şi fairplay-ul său.

Prezent la învestirea celor doi, senatorul UDMR Tanczos Barna i-a mulţumit fostului prefect Adrian Jean Andrei pentru că a fost un adevărat partener şi un coleg de nădejde, dând dovadă de corectitudine şi imparţialitate şi şi-a cerut scuze pentru că a fost schimbat din funcţie atunci când se afla în concediu. „Te respect şi mai mult pentru că în afară de textul şi litera legii ai ştiut tot timpul şi regulile acestui joc destul de murdar şi destul de neplăcut câteodată. Concediile sunt, se pare, destul de riscante în anumite situaţii şi în numele nostru, a celor care ţi-am făcut şi momente neplăcute (…), ne cerem scuze că ţi-am stricat concediul”, a spus Tanczos Barna.

Noul prefect, Petres Sandor, are 44 ani, este licenţiat în fizică şi are un master în administrarea afacerilor. În 1996 a fost ales pentru prima dată în Consiliul Judeţean pe lista UDMR şi de atunci a fost reales la fiecare dintre scrutinurile locale care au urmat. Din 2001 a ocupat continuu funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita. Liderii UDMR au precizat încă de la intrarea Uniunii la guvernare că îşi doresc să aibă un prefect în unul dintre cele trei judeţe din Secuime, respectiv Harghita, Covasna sau Mureş, negocierile în acest sens fiind purtate mai multe luni. AGERPRES