Municipiul Bistriţa are, începând cu această săptămână, o nouă staţie de producere a mixturii asfaltice, mult mai performantă decât cea veche, care era în funcţiune de peste 50 de ani. Investiţia se ridică la peste 4,2 milioane de lei şi a fost finanţată din bugetul local.

Primarul Bistriţei, Ioan Turc, a prezentat oficial noua staţie de asfalt, în cadrul unei conferinţe de presă, spunând că aceasta va ajuta nu doar la obţinerea într-un timp mult mai scurt a asfaltului necesar pentru reparaţiile curente sau lucrările la străzile de pământ, dar va aduce şi venituri municipalităţii, prin vânzarea de mixtură asfaltică.

„O nouă staţie de asfaltare a fost un deziderat încă de la debutul mandatului. Astăzi, ea este o realitate, a fost montată, s-au făcut toate probele şi este, în acest moment, perfect funcţională. Avem obligaţia şi ne dorim mult să acoperim o nevoie elementară a oraşului, aceea de a avea drumuri bune – şi mă refer la drumurile asfaltate, care periodic trebuie să intre într-un proces de reparaţii, dar şi la sutele de drumuri de piatră şi de pământ pe care le avem în municipiu şi în localităţile aparţinătoare. În pofida tuturor problemelor pe care le-am întâmpinat, şi mă refer la întârzierile mari ale constructorului în livrarea componentelor, întârzieri cauzate de criza de metal, pe fondul războiului din Ucraina, mă refer la dificultăţile de natură tehnică, la problemele de natură procedurală, pe toate le-am depăşit şi astăzi staţia este funcţională”, a declarat Turc.

Noua staţie, complet computerizată, are capacitatea de a produce 60 de tone de asfalt pe oră şi va funcţiona în toate lunile în care temperatura exterioară va fi de minimum 5 grade Celsius.

Edilul a menţionat că instalaţia se încadrează în parametrii minimi de poluare, nu produce zgomot peste limita admisă, iar în toamnă va fi înconjurată cu o „perdea vegetală”.

Vechea staţie, care funcţiona încă din 1968, putea produce maximum 10 tone de asfalt pe oră, cantitate care în ultimii ani fusese redusă la 2 tone pe oră.

Investiţia primăriei nu a fost însă una pe placul celor care locuiesc în apropiere, în zonă fiind construite mai multe case în ultimii 30 de ani. Trei dintre vecinii staţiei de asfaltare au venit la conferinţa de presă a primarului şi i-au cerut să mute instalaţia în afara oraşului, fiind îngrijoraţi de nivelul de poluare şi de zgomot. Primarul le-a răspuns că vechea staţie era mult mai poluantă şi că noua instalaţie a primit avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, iar autorizaţia de funcţionare este valabilă cinci ani.

Ioan Turc a adăugat că, în ultimii ani, primăria a achiziţionat şi utilaje mai performante pentru asfaltarea străzilor, în valoare de aproximativ 14 milioane de lei, astfel încât întreţinerea drumurilor să se facă în cele mai bune condiţii. AGERPRES