Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre care prevede închiderea depozitului de deşeuri de la Tomeşti (Iaşi) şi construirea unei gropi de gunoi la standarde europene la Ţuţora în termen de 12 luni.

Astfel, Executivul a adoptat o hotărâre conform căreia finanţarea etapei a II-a a proiectului se va face din fonduri externe nerambursabile postaderare POS Mediu – Axa prioritară 2 – ”Sector managementul deşeurilor/reabilitarea terenurilor poluate istoric”, de la bugetul local, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Valoarea de finanţat în etapa a II-a este de 48.400 mii lei, urmând a se realiza astfel închiderea depozitului Tomeşti şi construcţia celui de la Ţuţora, în termen de 12 luni, precizează Guvernul.

Necesitatea actului normativ apare ca urmare a alocaţiilor bugetare insuficiente, obiectivul de investiţii neputând fi finalizat în perioada preconizată, de 45 de luni. Practic, în termen de 60 de luni a fost realizat aproximativ 60% din obiectivul aprobat, aceasta constituind etapa I.

Hotărârea adoptată miercuri de Guvern modifică anexa nr.II/1 la Hotărârea Guvernului nr.537/2006 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivelor de investiţii cuprinse în ”Proiectul nr.4 – Sistem integrat de management al deşeurilor în Iaşi, Satu Mare şi Sibiu” din cadrul Memorandumului aprobat în şedinţa Guvernului din 12 ianuarie 2006 privind aprobarea unor împrumuturi de până la 1.441.000.000 euro în perioada 2006 – 2009 pentru finanţarea investiţiilor prioritare de mediu şi gospodărire a apelor.
În ianuarie 2010, primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, se declara nemulţumit de întârzierea lucrărilor la depozitul ecologic de la Ţuţora. Investiţia trebuia finalizată la sfârşitul lunii august 2009, dar, din cauza lipsei fondurilor, a fost parţial abandonată.
”Primarii din judeţul Iaşi sunt foarte nemulţumiţi de întârzierea lucrărilor la depozitul ecologic de la Ţuţora. Mulţi dintre ei s-au plâns că au fost amendaţi de inspectorii de la Mediu pentru faptul că depozitau deşeurile manajere la gropile de gunoi de la marginea comunelor, şi nu la depozitul ecologic de la Ţuţora. De aceea, am convenit să avem o întâlnire cu domnul secretar de stat de la Ministerul Mediului Dan Cârlan în legătură cu această problemă foarte importantă pentru judeţ”, declara atunci Gheorghe Nichita.

Potrivit legislaţiei, susţinea acesta, Ministerul Mediului trebuia să contribuie la realizarea acestui proiect în proporţie de 75%, şi anume cu 17,4 milioane de lei. ”Lucrările la acest obiectiv de investiţii foarte important pentru municipiul Iaşi sunt în prezent mult întârziate, cu consecinţe dintre cele mai negative pentru activitatea de depozitare a deşeurilor menajere din oraş”, a spus Gheorghe Nichita.

Proiectul iniţial viza ca depozitul ecologic al municipiului Iaşi să fie construit în localitatea Ţuţora, o suburbie aflată la 15 kilometri de oraş, urmând ca, treptat, cele 400 de gropi existente în judeţ să fie închise. Actuala groapă de gunoi a municipiului Iaşi, din comuna limitrofă oraşului, Tomeşti, trebuia să fie închisă în luna august 2010. AGERPRES