chirica_mihai1.jpgPeste un an se va finaliza modernizarea în întregime a parcului de autobuze din Iași. Primul pas constă în aducerea la Iaşi a autobuzelor care vor fi cumpărate prin intermediului creditului pe care municipalitatea îl va contracta de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). În acest sens, reprezentanţii municipalităţii s-au întâlnit, vineri, cu oficiali ai băncii pentru o nouă rundă de discuţii.

Împrumutul urmează să fie contractat în lei, primarul Mihai Chirica argumentând că această variantă ar permite reducerea costurilor de creditare. Acesta a adăugat că autobuzele cumpărate din creditul BERD ar putea ajunge la Iaşi în prima jumătate a anului viitor.

„Un credit în lei poate fi controlat mai bine. Nu mai avem grijă cu riscul de curs valutar, care a însemnat la alte credite scumpirea lor cu 1-1,5%. Luăm creditul în lei, cumpărăm în lei şi vom rambursa tot în lei. Creditul urmează să fie încheiat pe o durată de doar 7 ani, fără perioadă de graţie, fapt care ar permite reducerea costurilor cu dobânzile. Creditul, în valoare echivalentă a 15 milioane de euro, ar ajunge pentru achiziţionarea a 84 sau 85 de autobuze noi. El ar putea fi semnat la sfârşitul lunii noiembrie. În aceste condiţii, în al doilea trimestru al anului viitor ar putea începe să vină şi autobuzele. Într-adevăr, 84-85 de autobuze nu rezolvă problema, dar şi Compania de Transport Public va face un pas similar. Îşi poate permite să ceară credite pentru modernizarea parcului auto, mai ales că a început să fie căutată de bănci”, a declarat Mihai Chirica.