Noi termene de valabilitate pentru cartile de identitate

Plenul Senatului a aprobat o ordonanta de urgenta privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, care stabileste noi termene de valabilitate pentru cartile de identitate.
Prima carte de identitate se elibereaza la implinirea varstei de 14 ani si este valabila doar patru ani din cauza modificarilor fizionomice pe care le sufera un adolescent in acea perioada si datorita noilor drepturi, cum ar fi cel electoral, pe care le dobandeste un cetatean roman la varsta de 18 ani, atunci cand i se elibereaza si cartea de alegator. Pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 ani, termenul de valabilitate al cartii de identitate este de 7 ani, dupa varsta de 25 de ani cartile de identitate au valabilitate de 10 ani, iar dupa implinirea varstei de 55 de ani cartea de identitate se elibereaza pe o perioada nelimitata.

Potrivit actului normativ adoptat de Senat cu 95 de voturi pentru si o abtinere, actul de identitate se elibereaza de catre Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor de la locul de domiciliu sau resedinta al persoanei fizice pe baza cererii scrise a acesteia sau in cazul persoanei fizice puse sub interdictie a reprezentantului sau legal.

De la plata cheltuielilor de producere si eliberare a actelor de identitate sunt exceptate persoanele care sunt victime ale calamitatilor naturale, incendiilor sau altor dezastre si declara pe proprie raspundere la Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor pe raza caruia domiciliaza ori au resedinta, faptul ca actul de identitate a fost pierdut, distrus sau deteriorat ca urmare a producerii unei astfel de situatii.

Ordonanta de urgenta aprobata de Senat introduce principiul domiciliului efectiv si creeaza posibilitatea oricarui cetatean sa-si poata stabili domiciliul acolo unde locuieste statornic, chiar si in lipsa unui document de spatiu incheiat in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare. Nerespectarea dispozitiilor acestui act normativ se sanctioneaza cu amenda de la 25 la 150 lei noi.