Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că rata de nelegalitate în autorizaţiile de construire, în Bucureşti, este de 50%.

„Am sesizat încă din 2008, rata de nelegalitate în autorizaţiile de construire, în Bucureşti, e 50%. Am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii în 2008, ca un ONG-ist ce eram atunci, să îmi spună, din ce controlează, cât găsesc ilegal. 50%. 50% în momentul de faţă e rata de succes a litigiilor împotriva autorizaţiilor de construire şi a documentaţiilor de urbanism emise de Primăria Municipiului Bucureşti şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Asta se întâmplă pentru că primăriile nu respectă legea, unele din primării, dar şi pentru că avem instituţii de control, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi prefectul, care nu îşi fac datoria. Vorbesc pe municipiul Bucureşti. Să vă dau un exemplu, pentru că vorbim de predictibilitate. Noi ştim cu toţii, de la începutul 2021, că PUZ-urile de sector sunt nelegale. Ştim asta şi în baza acestor PUZ-uri de sector s-au emis autorizaţii pentru investiţii de probabil 2-3 miliarde de euro. De ce? Pentru că Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a făcut verificarea legalităţii, aşa cum i-am solicitat-o eu, ca primar general, şi pentru că prefectul, care are în subordine Inspectoratul de Stat Regional Bucureşti – Ilfov, nu a pus o presiune, pentru ca tipul acesta de ilegalitate să se perpetueze”, a spus Nicuşor Dan la dezbaterea organizată de Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor pe proiectul Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor.

El a adăugat că dezvoltatorii „forţează şi se agaţă” de aceste documentaţii, deşi ei ştiu că sunt „nelegale”. „De aia nu avem oameni în direcţiile de urbanism din primării, pentru că dezvoltatorii ăştia dau în judecată funcţionarii pe persoană fizică în situaţia în care nu le aprobă autorizaţiile sau documentaţiile aşa cum le doresc ei”, a mai spus Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei a mai afirmat că în Codul urbanismului există o serie de amendamente care propun „să nu mai existe justiţie”, adică cineva care şi-a luat un certificat de urbanism să aibă siguranţa că poate să îşi desfăşoare investiţia respectivă, orice s-ar întâmpla şi dacă ar fi anulat PUZ-ul.

„Salut faptul că există un acord de a muta problematica de spaţii verzi către Legea mediului şi Legea 24. De asemenea, mai există chestiunea opririi lucrărilor care se desfăşoară fără autorizaţie. Am fost în situaţia să fiu în stradă şi un investitor să îşi bată joc de mine, să nu mă lase, deşi legea prevede controlul poliţiei locale pe şantier, să nu ne lase să intrăm în şantier. Un amendament pe care eu l-am propus a fost ca în situaţia în care nu doar la monumente, în zone construite protejate unde se lucrează fără autorizaţie sau cu nerespectarea autorizaţiei este infracţiune. Sistemul nostru legislativ spune că poliţia locală sau organul civil de control pot doar să constate că este o infracţiune şi să trimită Parchetului. Parchetul, până când ajunge să oprească lucrările, trebuie să înceapă urmărirea penală, fel de fel de formalităţi, şi în practică nu se întâmplă niciodată. Eu am propus prin derogare, chiar dacă este infracţiune, şi e bine să rămână infracţiune, organul civil să poată să dispună el oprirea lucrărilor, urmând ca Pachetul, eventual, să poată să infirme această soluţie”, a mai explicat primarul general. AGERPRES