Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, s-a întâlnit cu o delegaţie a Băncii Mondiale pentru a discuta despre posibilitatea finanţării achiziţiei a 250 de tramvaie noi, suplimentare faţă de investiţiile de până acum pentru modernizarea transportului public în comun.
„Am primit la sediul Primăriei Capitalei vizita unei delegaţii a Băncii Mondiale pentru a discuta despre posibilitatea finanţării achiziţiei a 250 de tramvaie noi, suplimentare faţă de investiţiile făcute până acum pentru modernizarea transportului public în comun. Echipa condusă de Shomik Raj Mehndiratta, manager administrativ în domeniul transportului pentru Europa şi Asia Centrală, şi-a manifestat interesul pentru a împrumuta primăria, urmând ca în perioada următoare să revină cu o solicitare de documente pentru a analiza propunerea noastră”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

Edilul Capitalei a menţionat că valoarea totală estimată pentru achiziţionarea celor 250 de tramvaie este de 836,5 milioane euro, iar pentru obţinerea fondurilor necesare, pe lângă împrumutul pe care îl doreşte de la Banca Mondială, va fi solicitată şi o finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027, în cadrul apelului dedicat mobilităţii urbane.
„Reamintesc faptul că în luna iunie a acestui an am obţinut aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru Studiul de oportunitate ce vizează achiziţia tramvaielor. Dintre acestea, 100 vor avea lungimea de 36 m şi vor fi unidirecţionale, alte 100 din gama de 27 m lungime, dintre care 90 unidirecţionale şi 10 bidirecţionale. Restul de 50 vor avea o lungime de 45 m şi vor fi unidirecţionale”, a precizat Nicuşor Dan.
Potrivit primarului Capitalei, toate tramvaiele noi vor avea echipamente moderne, vor beneficia de sistem de climatizare şi vor fi accesibilizate pentru persoanele cu dizabilităţi.
În prezent, parcul circulant al STB are 521 de tramvaie, inclusiv vagoanele utilitare, iar dintre acestea aproape 70% au durata de exploatare depăşită, mai menţionează Nicuşor Dan. AGERPRES