Primarul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că prefectul Toni Greblă intenţionează ca luni să atace în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a Capitalei.
Acest lucru ar însemna, a arătat edilul, că timp de un an sau doi „nu vom mai avea reglementări de urbanism pe zona istorică a Municipiului Bucureşti”. De asemenea, potrivit lui Nicuşor Dan, în acest context, toate proiectele de autorizare trebuie să reia procedura de la nivelul certificatului de urbanism.
Nicuşor Dan a afirmat că prefectul Greblă i-a trimis o adresă datată 26 ianuarie, care a ajuns pe 1 februarie la Primărie, prin care cel din urmă cerea toate documentele legate de şedinţa Consiliului General din decembrie 2000, în care s-a aprobat PUZ zone construite protejate.
Potrivit edilului, această documentaţie „are undeva între doi şi trei metri cubi”. Ulterior, a arătat Nicuşor Dan, prefectul a revenit, transmiţând că dacă nu îi vor fi date toate aceste acte până pe 6 februarie, va ataca în instanţă reglementarea PUZ zone construite protejate, iar motivaţia ar fi fost „pentru că există există suspiciuni în diverse medii”.
„Pentru că există suspiciuni în diverse medii, noi aruncăm totul în aer, inclusiv convenţii internaţionale la care România este parte”, a spus primarul general al Capitalei. El a adăugat că a organizat conferinţa de presă de duminică pentru ca „instituţiile statului să reacţioneze şi să împiedice acest act de iresponsabilitate”. „Eu spun că nu există niciun temei juridic pentru ca aceste acte să fie atacate”, a mai subliniat primarul Nicuşor Dan. AGERPRES
Horia Tomescu, viceprimar: Cu zonele protejate suspendate, nu vom vedea case de patrimoniu din cauza blocurilor
Viceprimarul capitalei Horia Tomescu (USR) afirmă, într-o postare pe Facebook, că dacă de luni vor fi suspendate zonele protejate ale Bucureştiului, „nu vom mai vedea case de patrimoniu din cauza blocurilor”.
„Hoţii vor fi întotdeuna dispuşi să ne fure pământul, spaţiul public, aerul pe care îl respirăm. Dacă de mâine vor fi suspendate zonele protejate ale Bucureştiului, câteva marionete vor avea asiguraţi bani pentru câteva generaţii. Dacă de mâine vor fi suspendate zonele protejate ale Bucureştiului, noi ceilalţi nu vom mai vedea iarba din parcuri din cauza cârciumilor, nu vom mai vedea case de patrimoniu din cauza blocurilor”, a scris Horia Tomescu, pe reţeaua de socializare.
Potrivit acestuia, „între 2011 şi 2021 populaţia cu domiciliul în Bucureşti a scăzut cu 165.000 de locuitori”. „Avem 1.716.000 de locuitori la 1.038.266 de locuinţe. Opriţi jaful!”, este apelul acestuia.
Clotilde Armand anunţă că va depune plângere penală dacă reglementările de urbanism din zonele istorice vor fi contestate
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, afirmă că va depune plângere penală pentru distrugerea patrimoniului „în clipa în care Toni Greblă sau orice alt reprezentant al PSD şi PNL, vor avea tupeul să conteste reglementările de urbanism” ale zonei istorice a Bucureştiului.
„Nicuşor Dan a înştiinţat opinia publică că actualul prefect al Capitalei, susţinut de PSD şi PNL, vrea să atace luni, în instanţă, PUZ Zone protejate, ceea ce ar permite suspendarea documentului, cu consecinţa intrării în legalitate a unor construcţii ridicate ilegal în zone protejate şi a ridicării altor construcţii în aceste zone, fără aplicarea reglementărilor specifice lor. Adică prefectul, reprezentantul Guvernului în teritoriu, dă liber la furat, cu alte cuvinte. Până acum, în ciuda solicitărilor noastre, nici el, nici şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, nu au suspendat niciun şantier ilegal”, a scris Armand, duminică, pe Facebook.
Ea a precizat că în Sectorul 1 sunt cele mai multe zone istorice protejate din Bucureşti. „Vreau să transmit un mesaj ferm: în clipa în care Toni Greblă sau orice alt reprezentant PSD şi PNL, vor avea tupeul să conteste reglementările de urbanism a întregii zone istorice a municipiului Bucureşti, vor avea din partea mea o plângere penală pentru distrugerea patrimoniului. În Sectorul 1 sunt cele mai multe zone istorice aflate sub regim de protecţie. Am reuşit să suspendăm multe şantiere ilegale şi nu vom lăsa mafia imobiliară să pună stăpânire pe oraş, indiferent cât de mulţi bani aruncă în trusturile de presă să ne intimideze sau în ameninţări făţişe”, a adăugat edilul.
Clotilde Armand a dat ca exemplu un spaţiu verde din faţa Ateneului. „În faţa Ateneului Român există un părculeţ. Astfel de spaţii verzii existau şi în curtea sediilor PNL şi PSD Sector 1. În toate cazurile vorbim de zone istorice protejate. Doar o minune a făcut ca un imobil să nu apară în curtea Ateneului Român şi să betoneze acel spaţiu verde. Ne-am luptat şi vom lupta împreună cu primarul general al Capitalei şi ONG-urile pentru salvarea spaţiilor verzi şi a imobilelor de patrimoniu arhitectural”, a punctat primarul. AGERPRES