Primăria Municipiului Bucureşti a început anul 2023 fără datorii curente, în condiţiile în care la sfârşitul anului 2020 datoriile ajunseseră la 3 miliarde de lei, a anunţat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

„La sfârşitul anului trecut, am stins datoriile curente ale Primăriei Capitalei, deci am început anul 2023 fără datorii curente. De ce este asta important? Este important să avem încrederea mediului privat, bănci şi companii, pentru că e important ca la lucrările noastre să vină companii private care să lucreze – şi vin. Şi am văzut un exemplu la sfârşitul anului trecut – a trebuit să împrumutăm repede 500 de milioane de lei, pentru a evita colapsul sistemului de termoficare şi, având această încredere, am reuşit”, a precizat edilul general, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB.

Nicuşor Dan a reamintit că, în momentul în care a preluat mandatul de edil general, Primăria Capitalei avea o datorie curentă de 3 miliarde de lei. El a prezenta o situaţie a datoriilor curente la momentul respectiv: transport public – 740 de milioane de lei, termie – 520 de milioane de lei, familia Constanda – 370 de milioane de lei, autobuze Otokar – 165 de milioane de lei, staţia de epurare Glina – 60 de milioane de lei, Pod Ciurel – 40 de de milioane de lei, parcuri – 40 de milioane de lei, lucrări termoficare – 35 de milioane de lei, lucările de la Prelungirea Ghencea şi Pasajul Doamna Ghica – 35 de milioane de lei, parcarea Pantelimon – 30 de milioane de lei, iluminatul – 30 de milioane de lei, reabilitarea drumurilor – 30 de milioane de lei. Totodată, 150 de companii şi persoane private popriseră conturile PMB la sfârşitul anului 2020.

„Asta înseamnă administraţie PSD – pentru că începem să uităm. Unii dintre noi se gândesc la revenire. Asta înseamnă administraţie PSD: faliment RADET, faliment Primărie. Să ne uităm puţin la datorii: primele două sunt subvenţii; familia Constanda, afacerea Bordei; autobuzele Otokar – cumpărate, dar nu şi plătite, adică ele au venit, dar administraţia precedentă a uitat să le plătească. Tot felul de lucrări şi servicii care nu erau plătite. Salariile handbalistelor… (…) A fost un efort foarte mare pentru a ajunge în situaţia de astăzi şi Bucureştiul a trecut, realmente, pe lângă un faliment, adică pe lângă închiderea principalelor servicii publice: transport public, sistem de termoficare. Adică eram în situaţia – aşa cum RADET-ul a falimentat în 2019 – eram foarte aproape cu STB-ul de asta şi eram foarte aproape de lipsă de furnizare gaz, dincolo de toate celelalte servicii publice”, a spus edilul general.

El a menţionat că situaţia primăriei a fost generată de faptul că în anii anteriori cheltuielile depăşeau veniturile „lună de lună”. Pe de altă parte, desfiinţarea companiilor municipale înfiinţate în timpul administraţiei anterioare „a dus la dereglarea unor activităţi”, precum cele legate de întreţinerea parcurilor.

„Deciziile pe care le-am luat au fost dureroase şi au afectat în parte calitatea unor servicii. În primul rând, am amânat mai multe investiţii, pentru care aveam toate documentaţiile pentru a le face – de exemplu, consolidarea malurilor de lac din Herăstrău sau aleile din parcuri sau reabilitări de drumuri, de trotuare sau investiţia de pe str. Haţieganu, prelungirea Pasajului Grigorescu. Toate acestea sunt investiţii pe care le-am amânat şi pe care o să le facem acum, când în sfârşit situaţia financiară este stabilă”, a spus Nicuşor Dan. AGERPRES