Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, consideră împărţirea banilor între PMB şi sectoare drept „defectuoasă”, apreciind că Municipalitatea ar trebui să primească mai mulţi bani din impozite şi taxe, „care se duc în majoritatea lor covârşitoare” către sectoare, deşi acestea au în administrare doar şcolile şi salubrizarea.

Bucureştiul este într-o situaţie singulară, prin faptul că avem sectoare şi prin faptul că taxele şi impozitele locale, majoritatea lor covârşitoare, se duc către sectoare. E adevărat că nivelul lor trebuie stabilit de către Consiliul General, numai că Consiliul General face doar să reglementeze câţi bani o să ia sectoarele de la cetăţeni. Şi aici e un lucru pe care eu l-am spus inclusiv când Gabriela Firea şi inclusiv când Sorin Oprescu erau primari, că este o împărţire defectuoasă a banilor între Primăria Generală, care are transportul public, care are căldura, care are spitalele, care are teatrele, care are DDD-ul, care are iluminatul public, semafoarele şi toate astea, care ia 4 miliarde din 10, şi primăriile de sector, care au în esenţă şcolile şi salubrizarea”, a precizat Dan, la Prima TV.

În opinia lui, Primăria Capitalei ar trebui „să ia 6 din 10 miliarde, iar primăriile de sector să ia 4 din 10 miliarde”, menţionând că acest lucru se poate schimba doar prin „voinţa” instituţiilor naţionale.

Prin voinţa instituţiilor naţionale, Guvern şi Parlament. Pentru că, pe de-o parte, vorbim de împărţirea din impozitul pe venit al cetăţenilor, care se reglementează prin Legea Finanţelor Publice Locale şi prin Legea Bugetului Naţional. Şi aici împărţirea e jumate-jumate. Şi, pe de altă parte, prin Codul Fiscal, care spune unde se duc taxele şi impozitele locale şi care, în esenţă, cum v-am spus, se duc toate la primăriile de sector”, a arătat Nicuşor Dan.

Referitor la posibilitatea măririi taxelor şi impozitelor, edilul a spus că o discuţie în acest sens o să aibă cu primarii de sector şi cu Consiliul General.

Este o discuţie pe care o s-o avem cu primarii de sector şi cu Consiliul. Vă spun, chiar o eventuală ridicare a impozitelor şi taxelor nu o să aducă niciun beneficiu către Primăria Capitalei, care are marile cheltuieli, transportul public, termia şi toate”, a concluzionat Dan. AGERPRES