Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, transmite că a identificat 23 de motive de nelegalitate în cele cinci PUZ-uri de sector şi că va cere prefectului să atace în instanţă aceste planuri urbanistice coordonatoare.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul municipalităţii, el a declarat că o echipă de specialişti a întocmit un raport asupra oportunităţii urbanistice a acestor PUZ-uri de sector. Potrivit edilului general, concluzia studiului este că PUZ-urile de sector nu prezintă probleme punctuale, ci sunt „fundamental greşite pe suprafeţe consistente de teren”. Ca urmare, a susţinut Nicuşor Dan, problemele nu pot fi soluţionate prin amendamente punctuale.

„O să cer prefectului Municipiului Bucureşti să atace în instanţă cele cinci PUZ-uri de sector. În momentul în care o va face, ele vor fi suspendate şi prin acţiunea prefectului”, a precizat Nicuşor Dan.

El a menţionat că fiecare dintre cele cinci PUZ-uri de sector propune densificarea şi mai mult a oraşului, ceea ce ar face traficul „şi mai insuportabil” decât este în prezent.

„Bucureştiul are mari oportunităţi de dezvoltare, pentru că este o oportunitate ca tu să ai nişte terenuri la 3-4 kilometri de Piaţa Unirii, care să fie nişte terenuri libere şi să faci astfel încât bucureştenii chiar să locuiască pe acele terenuri şi nu să meargă cu maşina în fiecare dimineaţă până la Corbeanca sau până la Baloteşti sau până în zone la 20-30 de kilometri din periferia Bucureştiului, dar ca să faci lucrul ăsta trebuie să faci cu adevărat o planificare urbană, adică trebuie ca în zonele pe care tu le planifici să prevezi şcoli, unităţi sanitare, parcuri”, a declarat Nicuşor Dan.

El a menţionat că aceste PUZ-uri de sector duc la pierderea de spaţii verzi şi au probleme cu securitatea investiţională. „Cum e posibil ca din şapte PUZ-uri de Sector – am spus că sectorul 6 a avut trei PUZ-uri succesive în 2013, 2016 şi 2020 – cinci să fie anulate de instanţă? Adică tu reglementezi pentru sute de mii de oameni şi ştii de la început că dai o documentaţie ilegală (…). Acesta este motivul pentru care, cu puţine excepţii, nu avem mari dezvoltatori imobiliari recunoscuţi internaţional în Bucureşti”, a afirmat Nicuşor Dan.

Potrivit primarului general, PUZ-urile de sectoare ar fi trebuit să vină cu studii serioase despre vulnerabilităţile reţelelor de utilităţi, corelaţia cu Ilfovul, soluţiile de trafic.

El a subliniat că, din punct de vedere urbanistic, aceste PUZ-uri de sector au „probleme structurale uriaşe” şi trebuie înlocuite cu un Plan Urbanistic General.

Nicuşor Dan a mai spus ca Planul Urbanistic General nu va fi gata mai devreme de 3 ani. AGERPRES