Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că o dezbatere publică a condiţiilor pentru ocuparea unor funcţii de conducere în cadrul municipalităţii ar fi fost bine-venită, numai că a existat „o presiune” din partea prefectului de a organiza concursurile „foarte repede” şi acesta este motivul pentru care a lansat 16 într-o zi.

El a fost întrebat despre criticile care i-au fost aduse de reprezentanţii USR PLUS Bucureşti, care i-au solicitat „să stopeze mascarada concursurilor din PMB”.

„Aş avea mai multe lucruri de spus pe subiectul ăsta. În primul rând, nu este absolut nicio neregulă să deschizi un concurs pentru o poziţie de director care supraveghează spitalele pentru Bucureşti, să impui condiţia ca el să fie medic nu mi se pare o chestiune absurdă. După asta, avem o problemă, poate că ar fi fost mai bine ca toate aceste condiţii de concurs să fie, într-un fel, dezbătute public, numai că am avut presiunea de la prefect de a organiza concursurile foarte repede şi ăsta e motivul pentru care am lansat 16 concursuri în aceeaşi zi. Da, deci am fost, pe de-o parte, presat de către prefect, ştiţi, discuţia mai veche”, a explicat Nicuşor Dan.

În opinia sa, este necesară modificarea de urgenţă a legislaţiei privind selecţia funcţionarilor publici sau personalului contractual în autorităţi publice.

„Este inadmisibil ca, în anul 2021, noi, când selectăm funcţionari publici sau personal contractual în autorităţi publice testul să fie învăţarea pe de rost a unor legi. Din păcate, există o hotărâre de Guvern care nu permite, ceea ce ar fi de bun-simţ, ca orice candidat să aibă acces la toată bibliografia pe care noi o dăm, 20 – 30 de acte normative, să-l pui să rezolve o problemă concretă. Din păcate, nu putem să facem asta pentru că există un HG care spune că nu trebuie să dai candidatului nimic şi asta trebuie modificat de urgenţă, la propunerea ANFP-ului, de către Guvern”, a susţinut primarul.

Nicuşor Dan a spus că se abţine cu greu să dea replici, întrucât există o responsabilitate faţă de bucureşteni din partea alianţei care a câştigat alegerile la Capitală. „Bucureştenii ne-au dat votul pentru a guverna împreună în această alianţă şi nu mi se pare potrivit. Deci, haideţi să construim şi să ne uităm la ţintele mari pentru Bucureşti”, a completat el. AGERPRES