Nicuşor Constantinescu: “Sunt condamnat pentru că am iniţiat şi am votat o hotărâre de consiliu în beneficiul judeţului”

constantinescu-nicusor.jpgPreşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a susţinut miercuri, într-o conferinţă de presă, că a fost condamnat de Tribunalul Constanţa, în primă instanţă, la 3 ani şi şase luni în Dosarul subfinanţării Centrului Militar Zonal (CMZ), deşi mai fusese judecat şi achitat de o altă instanţă locală în 2014, în aceiaşi cauză.

Pe parcursul conferinţei de presă, Nicuşor Constantinescu a reproşat instanţei că i-a fost încălcat dreptul la apărare, judecătoarea Cezara Suciu respingându-i pe rând cererile de efectuare a unei expertize pentru reliefarea prejudiciului adus statului în Dosarul subfinanţării CMZ, de audiere a martorilor propuşi de învinuit sau de judecare şi aplicarea a pedepsei celei mai favorabile în raport cu cele două Coduri Penale – aşa cum prevede legea.

“Sunt nevinovat şi nu sunt probe. Am plătit 18000 de euro, atât cât s-a considerat că a fost prejudiciul adus CMZ prin neplata facturii telefonice. Cauza pentru care eram judecat trebuia să se transforme în amendă administrativă, dar mi s-a ignorat acest drept. E o ruşine ce s-a întâmplat în acest dosar. Mă voi apăra până la ultima pârghie permisă de lege. Voi face apel şi voi cere expertiză, audierea martorilor şi probarea că sunt nevinovat. Este trist că se întâmplă astfel de abuzuri, nu am furat nimic (…) mi s-a respins o expertiză care să confirme sau nu că am creat un prejudiciu. Nu au fost audiaţi martorii pe care i-am solicitat (…) Sunt acuzat şi condamnat că am adus un beneficiu Judeţului Constanţa, că am iniţiat şi votat o hotărâre de Consiliu Judeţean prin care am repartizat spaţii pentru ISU şi Serviciul Arhivelor Naţionale în incinta CMZ, clădire aflată în patrimoniul Judeţului Constanţa, acolo unde mai repartizasem spaţii şi pentru STS, în 2011. Nu ştiu de ce sunt judecat de două ori în aceeaşi cauză. Judecătoria Constanţa m-a achitat definitiv şi irevocabil prin hotărâre judecătorească. Asta nu îi dădea dreptul să rejudece acest caz şi să mă condamne (…) Dacă nu respectam hotărârea de consiliu, aş fi fost acuzat de neglijenţă în serviciu. Nu sunt acuzat că prejudiciez statul, ci că am creat bunăstare Judeţului Constanţa, că am adus un beneficiu nu mie, soţiei, familiei mele, ci judeţului Constanţa” – a afirmat Nicuşor Constantinescu.

Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat, miercuri, de judecătorii Tribunalului Constanţa, la 3 ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul Centrul Militar Zonal Constanţa, în care este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată. Decizia instanţei nu este definitivă. În respectivul dosar, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, în 2014, de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu în formă continuată, fiind acuzat că în perioada 2009 – 2013 nu a asigurat finanţarea CMZ conform atribuţiilor legale care îi reveneau ca preşedinte al CJ Constanţa. Potrivit anchetatorilor, prin faptele de care este acuzat, Constantinescu a provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naţionale de circa 67.000 de lei.

Pe lângă dosarul privind subfinanţarea Centrului Militar Zonal, Nicuşor Constantinescu este judecat, la Constanţa, într-un alt dosar referitor la finanţarea ilegală a cluburilor sportive, în care este acuzat de mai multe infracţiuni printre care abuz în serviciu şi conflict de interese. AGERPRES