Nicolae Robu susţine că a primit semnale că există nemulţumiri la adresa Asociaţiei Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că va avea săptămâna aceasta o discuţie cu directorul executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Europeană a Culturii (ATCCE) 2021, Simona Neumann, după ce ar fi primit “semnale” că ATCCE a respins mai multe propuneri de finanţare, dovedind “lipsă de deschidere faţă de potenţiali parteneri”.

”Am primit semnale care m-au pus pe gânduri, de lipsă de deschidere a ATCCE 2021 faţă de potenţiali parteneri, iar săptămâna viitoare vom avea o discuţie cu Asociaţia, pentru că aşa ceva este inadmisibil. Acest proiect nu este al niciunei persoane, nici măcar al vreunui grup de persoane, să fie foarte limpede. Oameni de afaceri ar fi vrut să intre în ATCCE, ca şi contributori, dar au fost refuzaţi. Vreau să punem lucrurile la punct”, a afirmat Nicolae Robu vineri, într-o conferinţă de presă.

Edilul a subliniat că tot mai mulţi cetăţeni, oameni implicaţi în cultura timişoreană, i-au sesizat faptul că nu mai ştiu ce se întâmplă cu acest proiect, din momentul câştigării competiţiei. Robu spune că, dacă până acum a stat deoparte pentru a nu fi acuzat că vrea să-şi facă imagine cu acest proiect, de acum va cere să se corecteze “tot ce este de corectat”.

De asemenea, primarul s-a declarat nemulţumit că seria evenimentelor publice dedicate CCE 2021 a debutat cu un spectacol de circ, prin ”Cirkus Cirkor”, care a avut loc toamna trecută.

”Vreau să văd, în primul rând, o planificare a activităţilor culturale. Eu nu am fost în oraş când a fost primul eveniment cultural, circul, dar mulţi dintre cei care au participat mi-au spus că nu a fost un eveniment de ţinuta potrivită”, a adăugat edilul.

Nicolae Robu a avut reproşuri şi la adresa consultantului ATCCE, Chris Torch, căruia i-a cerut să renunţe la aroganţă în faţa oamenilor de cultură timişoreni, pentru că “aceştia nu stau în genunchi în faţa nimănui”. ”Vreau să îi fie clar şi consultantului pe care îl avem (Chris Torch, n.r.) că nu o să mai meargă cu conduita pe care o are faţă de oameni importanţi ai Timişoarei, o conduită arogantă, de om venit de sus la nişte amărâţi care nu ştiu ce e aceea cultură. Cu asemenea atitudine, nu avem nevoie de el, îi vom spune să plece. Noi nu stăm în genunchi în faţa nimănui”, a afirmat Nicolae Robu.

Directorul executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021, Simona Neumann, a declarat că doreşte să se întâlnească cu primarul Nicolae Robu pentru a clarifica situaţia. ”În toamna trecută, activitatea Asociaţiei a fost apreciată de un juriu european format din specialişti în domeniu, care s-au declarat foarte mulţumiţi, cu excepţia problemelor financiare, specificând că ‘juriul doreşte să atragă atenţia din nou tuturor autorităţilor ca acestea să depună toate eforturile pentru a asigura fluxuri financiare constante’, a afirmat Simona Neumann.

Potrivit acesteia, comisia de jurizare a apreciat spiritul de echipă al Asociaţiei, care reprezintă un atuu important, şi a considerat criteriile utilizate pentru selectarea proiectelor ca fiind o bună practică. AGERPRES