Nicolae Robu: “Nimeni nu poate hotărî de unul singur să eutanasieze un câine”

robu_nicolae3.jpgPrimarul Timişoarei, Nicolae Robu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că “nimeni nu poate hotărî de unul singur să eutanasieze un câine”, subliniind că criteriile pe baza cărora se fac aceste proceduri ar trebui stabilite printr-o lege adoptată de Parlamentul României.

“Cred că un animal nu trebuie eutanasiat decât dacă este declarat bolnav. Dacă nu atacă, nu trebuie exterminat. Dacă atacă, înseamnă că animalul are un comportament agresiv, că este bolnav şi că poate fi eutanasiat”, a spus Nicolae Robu.

În opinia sa, trebuie crescute drastic amenzile pentru proprietarii de câini care nu au grijă de ei şi-i lasă liberi pe străzi. “De mieii care sunt animalele cele mai blânde, nu ne este atât de milă cât ne este de câinii maidanezi”, a spus primarul Timişoarei. El a punctat şi faptul că, pe străzile oraşului, sunt doar circa 3 mii, chiar dacă şi această cifră este foarte mare. “Nu se poate vorbi despre 13 mii de câini vagabonzi, cifră pe care au vehiculat-o cei care credeau că vor putea sa-şi aranjeze nişte afaceri (alocare mai mare de bani pentru întreţinerea câinilor vagabonzi, n.r.). Nu au mai apucat”, a adăugat primarul.

La rândul său, referindu-se la atribuţiile autorităţilor locale în privinţa gestionării problemei câinilor vagabonzi, deputatul liberal Horia Cristian a subliniat că OUG 155/2001 nu permite acestora organizarea unui referendum prin care populaţia să fie consultată dacă este de acord sau nu cu eutanasierea. El a spus că eutanasierea câinilor ar fi o decizie “emoţională”, care nu rezolvă problema de fond.

Deputatul liberal a adăugat că, în opinia sa, fiecărui animal ar trebui să i se realizeze profilul genetic, pe baza căruia poate fi identificat şi, în consecinţă, pedepsit proprietarul, indiferent cine este acesta – persoană fizică sau adăpost organizat.

În ultimul an, municipalitatea timişeană a trimis la sterilizare şi crotaliere 1.600 de câini. OUG 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân prevede că autorităţile locale îi pot eutanasia, după ce sunt capturaţi si după un termen de 7 zile în care pot fi revendicaţi sau adoptaţi. Un act normativ ulterior, intrat în vigoare în 2008, prevede că nu pot fi eutanasiaţi câinii, pisicile şi alte animale cu excepţia celor care suferă de boli incurabile, constate de medicul veterinar. AGERPRES