Nicolae Barbu: Filosofia repartizării bugetului în teritoriu trebuie schimbată

Preşedintele AMR Sud-Muntenia şi primar al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a declarat că filosofia repartizării sumelor de la bugetul de stat în teritoriu trebuie schimbată conform politicii de coeziune care este principiu de drept în toată Uniunea Europeană.

“Aţi observat că suntem în februarie şi nu avem buget şi nu o să avem buget efectiv care să producă efecte nici pe la sfârşitul lui martie pentru că legea spune că după aprobarea în Parlament şi promulgarea de către preşedinte trebuie să stea 45 de zile, asta înseamnă că vom avea o certitudine a acestui buget prin aprilie. Discuţiile au fost foarte aprinse şi în cadrul Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) unde eu sunt preşedinte pe Sud Muntenia. Ne-am făcut calcule fiecare, am văzut foarte multe comentarii şi eu zic că dacă nu s-a aprobat bugetul de o săptămână de când ne tot certăm noi asta înseamnă că undeva e o greşeală şi nu mică şi greşeala asta nu poate să meargă mai departe pentru că îngenunchează administraţia locală”, a declarat Nicolae Barbu.

El spune că potrivit actualelor norme de distribuire a banilor de la buget sunt primării care au un buget foarte mare şi “când îi dai un procent mai mare primeşte mai mult şi sunt primării care au buget mic şi acelaşi procent raportat la ceva mic dă o creştere, procentual e aceeaşi creştere, dar în cifre, comparativ, numai e acelaşi lucru”. “Dând un procent unitar pentru toţi, cel bogat devine mai bogat, cel sărac prinde un pic, dar nu la acelaşi nivel. (…) La nivelul AMR şi mâine la întâlnirea cu domnul Dragnea vom discuta despre aceste cifre. Nu discutăm despre primării ale opoziţiei sau ale puterii, toţi pierd. Eu nu spun să fie haiducie, să luăm de la bogaţi să dăm la săraci, dar o politică de coeziune există în toată lumea, iar în UE este principiu de drept liber acceptat de toată lumea. La proiectele europene ţările mai puţin dezvoltate au primit 70 la sută din fondurile de coeziune, ţările mediu dezvoltate, 15 la sută şi cele foarte dezvoltate, 15 la sută, tocmai ca să creeze un pic de echilibru. De aceea vă spun că trebuie să existe o formulă în care să creăm o coeziune pentru că acum Sectorul 1 are buget cât şase judeţe ale Moldovei, Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Vaslui, Bacău, iar între Sectorul 1 şi Sectorul 5, care e cel mai sărac, diferenţa e de unu la cinci, e acelaşi Bucureşti fraţilor! Se creează o segregaţie între sectoare, de aceea spun că filosofia trebuie schimbată”, a încheiat Nicolae Barbu. AGERPRES