Nemultumit de gunoaiele din Bucuresti, Tariceanu ameninta cu demiteri

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a avertizat ca va demite responsabilii din zona administratiei publice si a Garzii de Mediul daca nu iau masurile necesare
pentru asigurarea curateniei in spatiile publice.
“Venind incoace din Bucuresti si trecand prin comuna Glina, de-a lungul Dambovitei, am vazut o groapa de gunoi improvizata in lungul drumului. Asa ceva nu se poate, Bucurestiul nu poate sa arate ca o lada de gunoi pentru ca unii care sunt nesimtiti, isi construiesc si-si arunca toate gunoaiele de-a lungul drumului. Am venit foarte enervat de ceea ce am vazut, suparat si foarte
afectat”, a declarat Tariceanu.

El a afirmat niciuna dintre autoritatile competente nu-si face treaba, motiv pentru care a convocat factorii responsabili la Fundulea, in prezenta presei, pentru a vedea in ce fel angajatii statului isi indeplinesc atributiile. “Daca in felul acesta inteleg sa-si faca treaba primari, politie, jandarmerie si Garda de Mediu,
atunci prefer sa-i destitui pe toti, mai putin primarul – primarul sa-si plateasca portia la alegeri”, a adaugat primul-ministru.

De asemenea, premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut factorilor responsabili ca, in termen de o saptamana, sa gaseasca solutii pentru indepartarea gunoaielor aruncate pe marginea Dambovitei, in zona orasului Popesti Leordeni. In cursul saptamanii viitoare, Guvernul va aproba o hotarare prin care va stabili modul de finantare al acestei actiunii, in conditiile in care, in aceasta zona, sunt depozitate, potrivit estimarilor primului-ministru, mii de tone de gunoaie, provenite in special de la demolarile care se fac in zona.

“Este o expresie a nesimtirii multora din cei care isi evacueaza gunoiul si, in loc sa-l duca la groapa de gunoi, il arunca pe marginea drumului. Mi se pare o lipsa elementara de simt civic, dar sigur ca cealalta parte din vina revine autoritatilor locale, Garzii de Mediu, Ministerului Mediului si Ministerului de Interne care, prin fortele de politie si jandarmerie, ar trebui sa intervina si sa
supravegheze zona”, a spus seful Executivului, la finalul sedintei convocate joi, la Fundulea, cu factorii responsabili.

“Incepand din acest moment, Politia si Garda de Mediu vor avea obligatia sa patruleze in zona, pentru ca cei care, in continuare, vor arunca gunoaiele sa fie sanctionati dur, fara niciun fel de menajamente”, a adaugat premierul, mentionand ca astfel de actiuni se vor derula la nivelul intregii tari.

Secretarul de stat din Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Marian Petrache, a fost insarcinat de premier sa prezinte, in urmatoarea sedinta de guvern, un plan de masuri pentru remedierea situatiei. Marian Petrache a precizat, la finalul sedintei, ca masurile pe care le va propune se vor axa mai mult pe prevenirea unor situatii similare. O varianta ar fi, a spus Petrache, montarea unor camere video, in conditiile in care este greu de asigurat o supraveghere eficienta, prin patrule, a unor astfel de suprafete.

Primarul din Popesti Leordeni, liberalul Grigore Trache, estimeaza cantitatea de gunoi la circa 10.000 de tone, iar costurile necesare curatirii zonei la aproximativ 30 de miliarde de lei vechi. Banii ar putea proveni fie din fondul de mediu, fie de la buget.