Neculai Ontanu acuza Apa Nova ca blocheaza proiectele de extindere a retelelor edilitare

ontanu_neculai_.jpgPrimarul Neculai Ontanu a acuzat societatea Apa Nova ca blocheaza proiectele administratiei locale privind extinderea retelelor edilitare in sectorul 2 al Capitalei, manifestand nepasare atat fata de programul de modernizare al primariei, cat si fata de obligatiile contractuale pe care aceasta le are fata de bucuresteni.

Edilul sectorului 2 a precizat ca doreste ca, in acest an, sa finalizeze extinderea de retele edilitare in cartierele cu probleme, dar Apa Nova nu doreste sa colaboreze in acest sens, refuzand sa inceapa lucrarile de extindere a retelelor pentru cele 13 strazi pe care trebuie sa le faca.

Neculai Ontanu a spus ca, prin refuzul conducerii Apa Nova, programul Primariei sectorului 2 este stopat, deoarece nu se pot termina lucrarile finantate si incepute de autoritatea locala. “Din toate manifestarile de pana acum si din atitudinea fata de bucuresteni, Apa Nova dovedeste un comportament colonial, prin care doreste sa exploateze in interes propriu bucurestenii. Vorbim despre un monopol francez al Apa Nova, care conditioneaza executia retelelor de apa si canalizare, sfidand cetatenii Capitalei. La toate incercarile pe care le-am avut de a dialoga despre programul de investitii al societatii Apa Nova, ne-am lovit de un zid de netrecut”, a spus Ontanu.

El i-a cerut primarului general, Sorin Oprescu, sa nu mai finanteze activitatea Apa Nova si sa se opuna contractului semnat de Primaria Bucuresti cu societatea franceza, intrucat aceasta societate nu respecta obligatiile contractuale. Primarul a aratat ca se impune modificarea contractului cu Apa Nova care conditioneaza introducerea retelelor numai pe strazile modernizate prealabil. In plus, primarul Neculai Ontanu a mentionat ca societatea Apa Nova solicita un acord scris din partea cetatenilor ca sa inceapa lucrarile de extindere a retelelor si apoi le impune o lista de tarife pentru a realiza si bransamentele la nivelul proprietatii.

Societatea franceza Apa Nova introduce doar reteaua stradala de apa si canalizare, dar nu realizeaza bransamentele si racordurile catre gospodariile bucurestenilor. Pentru realizarea acestora, “monopolul francez Apa Nova” percepe suplimentar sume nejustificate si enorme proprietarilor, pentru un bransament de apa trebuie platit 980 lei/metru liniar, la racordurile la sistemul de canalizarea 1.320 lei/metri liniari, a adaugat edilul sectorului 2. Potrivit acestuia, la asemenea preturi, pentru racordarea unei locuinte la apa si canalizare la retelele realizate de Apa Nova un bucurestean ar fi nevoit sa scoata din buzunar aproape 100 milioane de lei vechi, suma mult prea mare pentru posibilitatile oamenilor.

Neculai Ontanu a mai spus ca este decis sa actioneze in judecata societatea Apa Nova, daca situatia nu va fi reglata, pentru a-si recupera banii cheltuiti pentru introducerea retelelor de-a lungul anilor, desi aceasta sarcina revenea societatii. Suma ce va fi imputata Apa Nova va fi de peste 22 milioane lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor realizate de administratia publica din anii 2000.

In replica, directorul tehnic al Apa Nova, Epsica Chiru, a declarat ca societatea “se afla intr-o situatie de criza si nu are fonduri pentru executia lucrarilor si din prisma faptului ca RADET are datorii de peste 60 milioane lei vechi”. “Este vorba despre un plan de investitii in 2009 si nu putem sa le realizam din lipsa de lichiditati. Daca ne va da in judecata vom chema alaturi de noi Primaria Capitalei”, a afirmat Chiru. El a precizat ca tarifele folosite nu sunt monopol, societatea punand la dispozitia cetatenilor si lista altor societati pentru a executa acest tip de lucrari de bransamente. “Noi avem niste tarife, nu detinem monopolul. Nu-i obligam sa faca lucrarile cu noi, avem lista de societati cu care pot lucra”, a completat Chiru.

Primaria sectorului 2 a stabilit pentru 2009 introducerea retelelor de apa si canalizare pe 80 de strazi. Primaria Capitalei si-a asumat obligatia pe 109 strazi si Apa Nova ar avea programate 13 strazi. Administratia locala realizeaza toate extinderile de retele edilitare pana la limita proprietatilor gospodariilor, astfel incat lucrarile ce se executa cu alte costuri, respectiv bransamente de apa cu 170 lei/metri liniari si racordul la sistemul de canalizare 155 lei/metri liniari.