“Ne propunem sa finalizam cu succes proiectele aflate in derulare si totodata extinderea portofoliului prin lucrari de anvergura”

radulea_ion.jpgDeclara Ion Radulea, Directorul General al companiei River Invest, intr-un interviu acordat Portalului National de Administratie Publica www.administratie.ro.

Acesta ofera detalii despre stadiul in care se afla in momentul de fata Sema Parc, cel mai mare proiect de reconversie urbana a unei foste zone industriale, despre celelalte directii de dezvoltare ale companiei si previziunile privind piata imobiliara din Romania pe termen scurt.

– Domnule Ion Radulea, Compania de dezvoltare imobiliara River Invest face parte din gupul de firme MYO-O. Ce alte companii mai fac parte din acest grup?

– Din start trebuie facuta o delimitare intre activitatile industriale si activitatile de real estate ale grupului de firme. Activitatile industriale se refera la productia si comercializarea masinilor si utilajelor agricole si sunt asigurate de Semanatoarea si Myo-O. Semanatoarea are o traditie de peste 50 de ani, fiind una din cele mai cunoscute firme producatoare de combine agricole si echipamente specializate de recoltare din Romania. Myo-O are ca principal obiect de activitate comertul cu masini si utilaje agricole, in prezent fiind o companie care deruleaza operatiuni de finantare prin sistem propriu de leasing.

Activitatile de real estate se deruleaza prin intermediul River Invest ca si dezvoltator, Sema Parc cu rol de property manager si Sema New Technology ca prestator de servicii IT pentru proiectul Sema Parc. River Invest s-a pozitionat ca dezvoltator imobiliar odata cu lansarea celui mai mare proiect de reconversie a unei zone industriale – Sema Parc, finalizand cu succes primul proiect de birouri de clasa A din cadrul acestui proiect. Ne propunem sa finalizam cu succes proiectele aflate in derulare si totodata extinderea portofoliului prin lucrari de anvergura.

Sema Parc este managerul de proprietati din zona parcului industrial, oferind firmelor aflate aici toate facilitatile necesare organizarii si desfasurarii activitatilor de tip comercial, logistic sau de productie. Sema New Technology furnizeaza servicii de telecomunicatii noilor proiecte comerciale, rezidentiale si de birouri in curs de implementare in Sema Parc, totodata fiind un integrator al tuturor sistemelor ce compun inteligenta unei cladiri.

– Ce tip de servicii ofera clientilor sai Dezvoltatorul Imobiliar River Invest? Prin ce se diferentiaza serviciile oferite de compania dumneavoastra de cele oferite de concurenta?

– In calitatea sa de dezvoltator se preocupa de planificarea dezvoltarilor si de administrarea proiectelor specifice, livrand servicii la-cheie investitorilor. Prin legatura sa directa cu proiectul Sema Parc, care va deveni o ancora de credibilitate si reputatie, prin amploarea, unicitatea si originalitatea proiectelor in derulare si a celor care vor urma, si nu in ultimul rand prin abordarea inovativa si curajoasa, River Invest isi propune sa devina un nume de referinta pe piata de real estate, atat nationala cat si internationala.
Ne dorim parteneriate stabile cu jucatori din sectorul privat, cat si cu autoritatile locale pentru a deservi end user-ul la standardele cele mai ridicate. In timp, proiecte ca si Sema Parc – integrat prin reconversia platformei industriale Semanatoarea, au devenit reprezentative in dezvoltarea urbana bucuresteana si au initiat promovarea conceptului de mixed-use in Romania.

– Cel mai important proiect dezvoltat de River Invest este Sema Parc. Care au fost directiile de dezvoltare a acestui proiect?

– Sema Parc este cel mai mare proiect de reconversie urbana a unei foste zone industriale, un proiect de tip mixed-use ce implica dezvoltarea pe urmatoarele directii: un parc de afaceri de clasa A, o zona rezidentiala cu aproximativ 1320 unitati locative, o zona comerciala de tip “shopping village”, un hotel, dar si cladiri destinate serviciilor sociale (scoala, spital, municipalitate). Conceptul care sta la baza acestui proiect este “city-in-city” si ofera toate facilitatile unui oras complet dezvoltat pe o suprafata de teren ce depaseste 40 de hectare. Sema Parc inseamna o suprafata totala (supraterana si subterana) de peste 1.380.000 mp, ponderea cea mai mare fiind detinuta de parcul de afaceri – 526.000 mp. Un atu al acestui proiect il reprezinta locurile de parcare (peste 14.000) care sunt prevazute in totalitate in subteran, astfel maximizandu-se astfel suprafata verde a proiectului. La sfarsitul anului trecut a fost finalizata prima faza de dezvoltare birouri constand in doua cladiri cu o suprafata totala de 50.000 mp, ce au fost deja vandute fondului austriac de investitii Europolis pentru o suma ce depaseste 100 milioane de euro.

– Stim ca anul acesta Compania River Invest a primit un premiu important. Despre ce premiu este vorba si ce reprezinta acest trofeu pentru dumneavoastra?

– Da, intr-adevar, prestigioasa publicatie regionala Central & Eastern European Construction & Investment Journal (CEE CIJ) a oferit River Invest si proiectului imobiliar Sema Parc pe care compania il dezvolta premiile “Dezvoltatorul Anului” si, respectiv, “Cel mai bun proiect de office building” in cadrul unui eveniment ce a avut loc la Marriott in noiembrie 2008.

Anul acesta, proiectul de birouri (prima faza de dezvoltare) dezvoltat de River Invest a primit premiul pentru “Cel mai bun proiect de birouri al anului 2008”, acordat de Europa Property, in cadrul Southeastern European Real Estate Awards (SEE Real Estate Awards), eveniment ce a avut loc in aprilie la Radisson. Premiile ne onoreaza, ele inseamna recunoasterea nationala si internationala a proiectului constand in primele doua cladiri de birouri, dar si a profesionalismului echipei care a contribuit la finalizarea cu success a acestei prime etape a proiectului Sema Parc.

– Piata imobiliara traverseaza o perioada dificila. Care este strategia de dezvoltare a companiei in aceasta perioada?

– Intr-adevar, piata imobiliara a fost si este in continuare una din pietele cele mai afectate de criza economica. Noi ne aflam in faza in care discutam o serie de finantari pentru urmatoarea faza de dezvoltare formata din patru cladiri de birouri pentru care a fost finalizat proiectul tehnic. Aceasta a doua faza de dezvoltare birouri vine ca o completare a primelor spatii de birouri deja livrate cu inca 66.000 mp birouri de clasa A. De asemenea, am incheiat proiectul tehnic si pentru prima faza a proiectului rezidential ce va cuprinde aproximativ 300 de apartamente, lansarea fiind amanata pana in momentul in care conditiile vor fi din nou favorabile dezvoltarilor imobiliare.

– Cat timp credeti ca va mai dura pana cand piata imobiliara din Romania va intra intr-o stare de echilibru in raportul cerere-oferta?

– Consider ca 2009 si 2010 vor fi foarte dificili pentru domeniul constructiilor din cauza crizei financiare mondiale corelata cu evolutia negativa a economiei romanesti. Totusi, un cuvant mare de spus pentru revigorarea pietei imobiliare, dar si al altor domenii, il au investitiile statului in infrastructura – strazi, autostrazi, retele de utilitati.

Articol realizat de Iuliana Catargiu.