Zoia Alecu, Nicu Alifantis, Ducu Bertzi şi Dinu Olăraşu vor fi prezenţi, duminică, la Roşia Montană, la o ediţie specială a festivalului „Folk You”, cu prilejul „Zilei Minerului”. Evenimentul este organizat de Primăria Roşia Montană, împreună cu Consiliul Judeţean Alba, „RoşiaMin” şi „Roşia Montană Gold Corporation” (RMGC), se arată într-un comunicat remis marţi.

Organizată în colaborare cu mai multe asociaţii neguvernamentale care susţin proiectul de exploatare a zăcământului auroargintifer, de la Roşia Montană, de către RMGC, sărbătoarea ‘Ziua Minerului’ include şi a doua ediţie a Festivalului Comunităţilor Miniere şi al Tradiţiilor Minereşti, la care vor participa reprezentanţi din 12 astfel de comunităţi din Alba, Bihor, Cluj şi Hunedoara.

Printre oaspeţi se vor afla şi membrii asociaţiei ‘Terra Dacica Aeterna’, care, costumaţi în soldaţi daci şi romani, se vor înfrunta pe ‘câmpul de luptă’ de pe stadion şi vor organiza o paradă militară. Personajele istorice vor purta costume şi arme specifice epocii şi vor fi gazdele unor ateliere de creaţie de ceramică şi bijuterii romane. ‘Ziua Minerului’ va fi marcată şi prin concursuri sportive, de tango şi vals, printr-un spectacol folcloric susţinut de artişti din zona Apusenilor şi printr-un foc de artificii. Tot pe stadionul ‘Minerul’, Jurnalul Naţional şi ‘Mişcarea de rezistenţă’ aduc, în premieră, în Apuseni, artişti precum Ducu Bertzi şi Nicu Alifantis, într-o ediţie specială a festivalului ‘Folk You’, se mai precizează în comunicat. Primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, susţine că mineritul reprezintă „singura şansă de dezvoltare durabilă a acestei comunităţi” şi că este esenţial ca această tradiţie, care ţine de identitatea oamenilor din zonă, să nu se piardă.


La rândul său, directorul general al RMGC, Dragoş Tănase, partener al evenimentului din 29 august, susţine că „România are şansa să devină cel mai mare producător de aur din Europa, continuând tradiţia minieră într-o manieră modernă, la standarde actuale”, se arată în comunicat. Anul trecut, de ‘Ziua Minerului’, la Roşia Montană a fost stabilit un record mondial omologat, cu cei mai mulţi oameni care au căutat, simultan, aur cu şaitrocul.


Peste o sută de localnici, adunaţi pe stadionul din localitate, au căutat aur cu un vas de lemn folosit pentru separarea aurului din minereul sfărâmat, paietele de aur descoperite fiind apoi trimise pentru analiză la Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca, la Catedra de Mineralogie. Peste trei mii de oameni au fost prezenţi anul trecut la Roşia Montană de ‘Ziua Minerului’, un eveniment sărbătorit anual în comunităţile din zonele unde există sau au existat exploatări miniere. La Roşia Montană se află cel mai mare zăcământ auroargintifer din Europa, aurul fiind exploatat aici încă de acum două mii de ani.AGERPRES