irimescu_falticeni1.jpgMuzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a reintrat oficial în circuitul turistic. După o pauză de opt ani, motivată de necesitatea renovării clădirii în care funcţionează instituţia, începând de la finele lunii august, publicul are din nou acces la operele maestrului Ion Irimescu. Muzeul este deschis de marţi până sâmbătă, în intervalul orar 8-16.

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” a făcut obiectul unui proiect de reabilitare şi modernizare prin programul Operaţional Regional 2007-2013, proiect accesat de Primăria Municipiului Fălticeni. Lucrările de reparaţii şi modernizare au fost finalizate pe data de 25 mai 2012, dar potrivit obligaţiilor contractuale şi a prevederilor legale referitoare la colecţiile de artă, Muzeul s-a aflat într-o perioadă de stabilizare a microclimatului, de trei luni, astfel încât operele de artă să fie expuse în condiţii optime.

Un eveniment festiv dedicat redeschiderii muzeului a fost organizat de Primaria Falticeni, în prima parte a lunii septembrie. Prin Proiectul „Repararea, reabilitarea şi modernizarea obiectivului de patrimoniu – Muzeul de Artă din Municipiul Fălticeni”, a fost finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional 2007-2014, a fost restaurată clădirea principală a muzeului, au fost amenajate alei carosabile şi alei pietonale şi au fost achiziţionate dotări pentru expunerea patrimoniului: vitrine, rafturi bibliotecă, mese pentru sala de studiu, mobilier de protocol, garderobă, banchete pentru vizitatori, echipamente audio-video, sistem de televiziune cu circuit închis. În afara fondurilor alocate prin proiect, Primăria Fălticeni a finanţat din propriul buget achiziţionarea suporţilor de expunere a sculpturilor şi a altor dotări necesare.

„Redeschiderea acestei instituţii de cultură înseamnă punerea în valoare a tezaurului pe care maestrul Ion Irimescu l-a dăruit oraşului Fălticeni. Muzeul adăposteşte 314 lucrări de sculptură ale maestrului Ion Irimescu şi peste 1000 de desene. Biblioteca muzeului conţine un număr de 7500 de volume de specialitate, multe dintre ele ediţii rare şi 1300 de discuri din vinilin conţinând o istoire a muzicii, pornind de la muzica din antichitate la muzica actuală. Avem în vedere etapa a doua în care va fi reorganizată pinacoteca, pentru că maestrul Irimescu a donat o parte din colecţia sa personală cu lucrări ale artiştilor consacraţi, vârfuri ale picturii româneşti”, a declarat Gheorghe Dăscălescu, directorul muzeului.

irimescu_falticeni2.jpg