Municipiul Turda a fost nominalizat alaturi de Manchester si Milano intre finalistii competitiei pentru Planurile de Mobilitate Urbana Durabila 2018, la categoria Sustainable Urban Mobility Planning Awards. Competitia se desfasoara la nivel european si este organizata de Comisia Europeana. In fiecare an sunt premiate eforturile depuse de administratiile locale pentru a promova mobilitatea urbana si administratiile locale cu cele mai bune planuri de mobilitate urbana. Castigatorii vor fi anuntati la ceremonia de la Bruxelles (Belgia) in data de 21 martie 2018.

„Turda a fost cea mai apreciata de juriu pentru viziunea de planificare clara si inspirata si pentru o strategie de finantare bine structurata. Faptul ca Planul de Mobilitate Urbana al municipiului Turda a fost selectat in finala reprezinta recunoasterea oficiala ca este unul dintre cele mai bune 3 Planuri de Mobilitate realizate in Europa in anul 2017. Toate orasele desemnate finaliste au fost selectate de un grup independent de experti in domeniul mobilitatii si al transporturilor”, se arata intr-un anunt postat pe site-ul Primariei Turda.

Campania EUROPEAN MOBILITY WEEK se desfasoara in perioada 16-22 septembrie in fiecare an, oferind oraselor posibilitatea de a testa alternative de transport durabile. Prin incurajarea cetatenilor de a alege moduri de transport durabile, cum ar fi mersul pe jos si ciclismul, se urmareste scaderea emisiilor de carbon,  imbunatatirea calitatatii aerului si transformarea zonelor urbane in locuri mai placute de a trai si de a lucra.

2017 a fost cea mai de succes editie a EUROPEAN MOBILITY WEEK pana in prezent, cu participarea a peste 2.500 de orase.

PMUD Turda are un portofoliu de proiecte in valoare de 127 milioane  euro  pana  in  2030.  Acesta vine cu o abordare unitara si prevede modernizarea   tuturor   elementelor   de   infrastructura   asociate   cu   mobilitatea, pornind   de   la   modernizarea   infrastructurii   rutiere   si continuand   cu   amenajari   ale   spatiilor   pietonale, amenajara  de  piste  de  biciclete,  a  aliniamentelor  de  spatiu  verde,  dar  si  a  facilitatilor  complementare sistemului  de transport public: statii de  imbarcare, sisteme e-ticketing si management  inteligent al traficului, sezori,   sisteme   de   monitorizare.

Strategia prevede atragerea  de  finantari  nerambursabile  in  valoare  de  31  M euro  pentru  dezvoltarea  integrata  a  principalelor  coridoare  de  mobilitate  urbana  si  a  transportului  public, alaturi de alte 7 M euro pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere in zona balneara Turda si pentru valorificarea potentialului turistic al Manastirii Mihai Voda ¬ locul de inmormantare al Voievodului Mihai Viteazul.

Primaria Municipiului Turda a depus deja in anul 2017 cererea de finantare europeana pentru 4 coridoare de mobilitate urbana, proiect care prevede modernizarea completa a arterelor de transport in comun, asfaltarea strazilor principale, achizitionarea de mijloace de transport in comun electrice, modernizarea statiilor si crearea pistelor de biciclete.

Planul de Mobilitate Urbana Durabila Turda a fost premiat in luna octombrie 2017 in cadrul Galei Administratie.ro, eveniment organizat anual de Oameni si Companii.