Consiliul Local al municipiului Satu Mare a aprobat realizarea unui „Complex de educatie ecologica si de monitorizare integrata a calitatii aerului in context transfrontalier”.
Locul in care se va realiza acest obiectiv este cladirea denumita „Baia Comunala”, situata in incinta Gradinei Romei, iar finantarea se va face in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare prin Programul Phare CBC Romania – Ungaria.

Proiectul prevede construirea unei sali de conferinte, un centru de monitorizare a calitatii aerului, un sistem de emitere a unor avertizari in timp real si o retea de biomonitorizare a calitatii aerului bazata pe analize chimico-fizice. Potrivit directorului Agentiei pentru Protectia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana si a construirii de autostrazi pe care vor circula camioane care vor transporta materiale periculoase este foarte importanta existenta unui astfel de complex. In cazul unui accident, autoritatile vor putea fi chemate la fata locului in cateva clipe.