Firma germana HAY Energy SRL va investi 45 de milioane de euro in construirea unei noi fabrici de laminate la Satu Mare. Prezentarea firmei si perspectivele referitoare la investitia ce va fi facuta in Parcul Industrial din Satu Mare au avut loc saptamana trecuta in sala de sedinte a Consiliului Local.
Din partea Johann Hay GmbH&Co.KG Automobiltechnik din Bockenau – Germania, au fost prezenti unul dintre directorii concernului, Birger Hammerstein, asistentul manager Peter Marian, precum si doi reprezentanti ai firmei de consultanta Becker Consulting. Din partea Primariei municipiului au participat primarul Iuliu Ilyes si viceprimarul Viorel Solschi.
Din cele declarate de directorul Birger Hammerstein a reiesit faptul ca fabrica ce va fi infiintata la Satu Mare va ocupa in Parcul Industrial o suprafata de 160.000 mp, dar pentru inceput constructia va fi realizata doar pe 3/4 din suprafata totala a terenului. La Satu Mare vor fi realizate inele de mari dimensiuni pentru instalatii eoliene si termocentrale conventionale si, deoarece utilajele necesare vor fi noi si de ultima generatie, pentru livrarea acestora – a caror comanda a fost deja facuta – sunt necesari aproximativ doi ani.
In aceste conditii, la Satu Mare productia efectiva va incepe de-abia in anul 2010, urmand ca prima livrare a produselor realizate in fabrica sa aiba loc in primul trimestru al anului 2011. Pentru primul an de productie la Satu Mare este prevazuta o cifra de afaceri de 50 milioane euro, care este de asteptat sa ajunga in cel de-al doilea an la 120 milioane euro. In halele de productie care vor avea activitate in Parcul Industrial se vor fabrica anual, in trei schimburi, 36.000 de inele de mari dimensiuni, volumul productiei fiind estimat la 50-60.000 tone.
Totodata, directorul Birger Hammerstein a mentionat ca in fabrica nou infiintata vor fi create 300 noi locuri de munca, fiind vizati in special cei calificati in prelucrarea otelului. Infiintarea fabricii de la Satu Mare nu va insemna doar un impuls dat dezvoltarii economice a zonei aleasa de investitorii germani datorita infrastructurii existente in Parcul Industrial precum si accesului la utilitati precum energia electrica si gazul metan, ci si desfasurarea unui program de cooperare cu scolile si universitatile din zona pentru formarea viitorilor specialisti. In acest sens au fost puse deja bazele unei colaborari cu filiala satmareana a Universitatii Tehnice din Cluj Napoca, ai carei studenti isi vor putea gasi un loc de munca in cadrul fabricii.
Articol realizat de Claudia Atanasoae.