În speranţa descoperirii unor investitori străini dispuşi să îşi extindă afacerile în Roman, primarul Laurenţiu Dan Leoreanu va participa, alături de deputatul Marius Neculai, la o întâlnire cu mediul de afaceri din localitatea italiană Torino.

„Vom onora, astfel, invitaţia lansată de administraţia locală şi de Camera de Comerţ din Torino. La întâlnire vor participa primarul din Torino, preşedintele Consiliului Regional, dar şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din zona Piemonte. Cu această ocazie voi prezenta oraşul, condiţiile actuale şi facilităţile pe care le putem oferi eventualilor investitori. Vizita va dura două zile şi sper să producă efecte importante asupra dezvoltării comunităţii romaşcane”, a declarat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

O altă astfel de vizită în străinătate va avea loc în lună martie, când primarul Romanului şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ se vor afla în Norvegia şi în Danemarca, unde vor participa la întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri din cele două ţări. „Sperăm să ne facem cunoscuţi şi să putem crea oportunităţi pentru atragerea de investitori în zonă. Poate că momentul nu este cel mai prielnic, fiind recesiune economică mondială, dar chiar şi acum este bine să dezvoltăm astfel de relaţii şi să arătăm că vrem să colaborăm cu potenţialii investitori”, a mai spus Laurenţiu Dan Leoreanu, precizând că intenţia sa este de a stabili parteneriate sigure cu firme străine dispuse să investească la Roman în domeniul producţiei.

„În general, oamenii de afaceri străini îşi arată interesul pentru investiţii pe termen scurt şi cu profit rapid şi cât mai mare. Pe de altă parte, interesul nostru nu este de a atrage investiţii pe termen scurt, ci firme dispuse să îşi consolideze afacerile la Roman, pe termen lung, dezvoltând tehnologii şi realizând producţie. Am primit, de exemplu, propuneri din partea unor şefi de şantiere din străinătate, care doreau să îşi aducă la Roman utilaje pentru a realiza lucrări de construcţii. Nu astfel de investiţii ne interesează, deoarece avem la Roman firme de construcţii ai căror salariaţi trebuie protejaţi, astfel încât să îşi păstreze locurile de muncă. Aş dori, însă, să găsesc firme dispuse să investească la Roman în fabricarea elementelor de construcţii sau a pieselor de maşini. În acest mod s-ar crea un număr însemnat de locuri de muncă şi ar fi atrase venituri importante la bugetul local. Astfel de investiţii depind, însă, şi de nivelul lichidităţilor aflate la dispoziţia agenţilor economici din străinătate, nivel care este scăzut acum, în condiţii de recesiune”, a mai opinat Laurenţiu Dan Leoreanu.