La Ramnicu Valcea, un alt proiect destinat protectiei sociale specializate prinde contur. Centrul de servicii terapeutice pentru copilul cu autism „Mara” a primit deja in cont prima transa (80%) dintr-un total de 157.835 Euro – grant din partea Uniunii Europene.

Proiectul, finantat nerambursabil prin Programul PHARE Coeziune economica si sociala – Servicii Sociale si cofinantat de bugetul local al municipiului cu suma de 20.000 Euro urmareste realizarea, la scoala generala din cartierul Copacelu, a unui centru complex destinat prestarii de servicii terapeutice pentru 35 de copii din municipiu, diagnosticati cu autism. Viitorul Centru va cuprinde sali pentru consiliere individuala si psihodiagnoza, pentru terapie a limbajului sau ocupationala, ca si pentru activitati de artterapie, logopedie, kinetoterapie, iar personalul incadrat aici va fi unul specializat si calificat pentru astfel de servicii.

Parteneriatul intre Directia de Protectie Sociala si Asociatia Asistentilor Sociali Profesionisti (actuala Asociatie pentru Dezvoltare Comunitara Valcea) pentru initierea acestei aplicatii a fost aprobat prin Hotararea Consiliului Local nr. 47/2008, iar Studiul de Fezabilitate pentru realizarea Centrului in constructia existenta a Scolii nr. 6 Copacelu a fost aprobat prin HCL nr. 14/2009. In sedinta Consiliului Local de la sfarsitul lunii februarie va fi supus aprobarii Legislativului local Regulamentul de organizare si functionare a Centrului „Mara”, precum si structura de personal, iar din luna martie se vor lansa procedurile de selectie in vederea achizitiei de lucrari si a dotarilor necesare.

De mentionat ca, prin realizarea acestui Centru, copiii cu autism care acum sunt inscrisi in invatamantul prescolar (la Gradinita nr.1 Nord) sau scolar (la Colegiul national de Informatica „Matei Basarab”) vor avea un spatiu doar al lor, dotat si adaptat nevoilor socio-medicale ale acestui segment de beneficiari. Nu in ultimul rand, odata cu concretizarea acestui Centru, Directia de Protectie Sociala – structura din cadrul administratiei locale care gestioneaza proiectul, se va acredita si pentru furnizarea acestui gen de servicii specializate, acreditare ce vine dupa cea obtinuta anul trecut in domeniul serviciilor sociale pentru persoane fara adapost, odata cu inaugurarea Centrului Social de Urgenta „Ioana” din Ramnicu Valcea.