sinescu_florin.jpgLocuitorii municipiului Rădăuţi ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă dacă Primăria nu va stinge datoriile pe care le are faţă de SC Servicii Comunale SA Rădăuţi, a declarat joi, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, după şedinţa de Comisiei de Dialog Social.

Datoriile se ridică la suma de 6,1 milioane lei şi provin din neachitarea TVA-ului aferent investiţiilor făcute prin programul ”Utilităţi şi Mediu la standarde europene”, în anul 2011, sumă pentru care există hotărâri definitive ale instanţelor. Potrivit lui Sinescu, neplata acestor sume facturate către Primăria Rădăuţi poate conduce în viitorul apropiat la blocarea conturilor societăţii de către ANAF, iar în consecinţă, prin neachitarea furnizorilor, se va ajunge la întreruperea căldurii şi a apei calde în municipiul Rădăuţi.

Totodată, SC Servicii Comunale SA a sesizat faptul că în bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Rădăuţi pentru anul 2014 nu au fost prevăzute sume pentru stingerea acestor datorii, deşi, în conformitate cu prevederile Legii 356/2013 a Bugetului de stat, ordonatorii de credite au obligaţia ca, în execuţia bugetelor, să asigure achitarea plăţilor restante, iar ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior.

Prefectul a precizat că, în urma discuţiilor cu factorii responsabili, s-a ajuns la concluzia că singura soluţie de a ieşi din această situaţie este ca societatea să angajeze un credit pentru stingerea datoriilor faţă de bugetul de stat, pentru care este necesară asigurarea unei garanţii aprobate de Consiliul Local (CL) Rădăuţi. ”Deoarece SC Servicii Comunale SA asigură un serviciu public către populaţia municipiului este necesară implicarea Consiliului Local Rădăuţi. Trebuie convocată o şedinţă de îndată a Consiliului Local în care să fie explicată situaţia şi adoptată o soluţie”, a spus Sinescu.

Pe de altă parte, primarul de Rădăuţi, Aurel Olărean, a declarat că SC Servicii Comunale SA, societate a CL, doreşte să gireze împrumutul cu centrala de cogenerare, ceea ce nu este posibil, având în vedere că aceasta face parte din domeniul public şi a fost construită printr-un credit ce nu a fost încă achitat în totalitate. Olărean a spus că SC Servicii Comunale SA trebuia să-şi plătească datoriile la ANAF, punând sub semnul întrebării faptul că aceasta a dedus TVA. AGERPRES