Municipiul Piatra Neamţ va beneficia de 80 de staţii de aşteptare inteligente pentru transportul public, în cadrul unui proiect european de 4 milioane de euro.

Primarul Andrei Carabelea a scris pe Facebook că staţiile inteligente vor fi amplasate în toate zonele oraşului, pe principalele artere rutiere.

„Ele vor fi dotate cu echipamente moderne şi cu panouri fotovoltaice pentru susţinerea sistemului de iluminat. Prin implementarea proiectului ne dorim creşterea confortului deplasărilor cu transportul public în comun pentru pietreni şi turişti. Noile staţii de aşteptare vor fi echipate cu WiFi, ecrane tactile multimedia, porturi USB pentru încărcarea smartphone-urilor, camere inteligente ce permit analiza video şi monitorizarea traficului, senzori de mediu. Călătorii vor avea acces în timp real la informaţii despre trafic şi timpii de aşteptare”, a spus primarul Andrei Carabelea. Termenul de finalizare al proiectului este anul 2022.

În paralel, la Piatra-Neamţ se derulează şi alte proiecte cu finanţare externă pentru modernizarea coridoarelor de mobilitate şi a transportului public, inclusiv achiziţia de autobuze electrice.

Beneficiile finale, după implementarea acestor proiecte de mobilitate, sunt creşterea calităţii vieţii pietrenilor, precum şi reducerea emisiilor de carbon cu cel puţin 20%. AGERPRES