Municipiul Miercurea Ciuc dispune de propria aplicaţie pentru telefonul mobil, SzeredApp, care a fost creată cu scopul de a ajuta localnicii, dar şi turiştii să aibă acces uşor la toate informaţiile de interes local, fiind disponibilă bilingv, în română şi maghiară. Reprezentantul aplicaţiei, Rédai Botond, a declarat că app-ul a fost dezvoltat de o firmă Start-up din oraş, care a fost înfiinţată de doi tineri, iar istoricul SzeredApp („Szereda” este prescurtarea denumirii în maghiară a oraşului-nr) a pornit de la proiectul unui student.

„Interesant este faptul că istoricul SzeredApp a început ca un simplu proiect al unui student de la Universitatea Sapientia, care îşi efectua stadiul de practică la firmă. Proiectul a reuşit atât de bine, încât s-a decis lansarea lui pe piaţa locală, ceea ce s-a şi întâmplat în luna mai a acestui an. Studentul respectiv a devenit angajatul firmei”, a precizat Rédai Botond.

Potrivit sursei citate, aplicaţia a fost creată cu scopul de a ajuta atât localnicii din Miercurea Ciuc, cât şi turiştii în accesarea cât mai uşoară şi rapidă a informaţiilor şi ştirilor locale.

Cei interesaţi, pot accesa informaţii despre obiectivele turistice din zonă, despre instituţiile culturale, spaţii comerciale sau serviciile de sănătate. Un spaţiu separat este dedicat evenimentelor care au loc în Miercurea Ciuc, precum şi ştirilor locale.   În toamnă, s-au alăturat echipei dezvoltătoare alte două start-up-uri din oraş, care ajută în promovarea aplicaţiei, iar în urma parteneriatului, au început discuţiile cu Primăria Miercurea Ciuc, pentru integrarea în aplicaţie a unor servicii pe care le oferă municipalitatea şi instituţiile subordonate.

Astfel, aplicaţia are disponibile acum şi capitole unde cei interesaţi pot accesa ştiri locale, dar şi hotărâri ale Consiliului Local sau pot sesiza Primăria, dacă sunt martori ai unui eveniment care poate afecta imaginea oraşului. În prezent, aplicaţia are peste 2400 de descărcări, aproape 95% provenind din România.

„Avem descărcări din Ungaria, Marea Britanei, Germania, Elveţia au Suedia. Statistici despre localităţi nu avem la îndemână. Din cauza GDPR, nu avem date exacte nici despre activitatea precisă a userilor. Dar, potrivit feedback-urilor pe care le primim, serviciile oferite de primărie, ştirile, respectiv evenimentele sunt cele mai accesate categorii”, a arătat Rédai Botond.

Acesta a mai spus că aplicaţia este într-o continuă dezvoltare, până la sfârşitul acestui an urmând să apară un modul de explorare, care va identifica locaţia utilizatorului şi va indica obiectivele turistice aflate în apropiere, precum şi cele mai importante instituţii şi spaţii comerciale.

„Intenţionăm să ajutăm firmele din localitate în construirea unei relaţii mai apropiate cu clienţii. Deci, firmele vor putea să-şi expună ofertele proprii, care vor apărea într-o categorie separată în cadrul aplicaţiei. Acest modul va fi lansat la începutul anului viitor. Pe termen lung, în privinţa posibilităţilor de cazare, intenţionăm să creăm un modul de dezvoltare online, precum şi să lansăm aplicaţia şi în limba engleză. Deci SzeredApp este o aplicaţie dinamică, în continuă dezvoltare. Scopul nostru este să devenim una dintre cele mai importante aplicaţii din zonă, dacă nu ceea mai importantă”, a conchis Rédai Botond.

Aplicaţia este disponibilă pe Android şi IOS şi poate fi descărcată gratuit. AGERPRES