Municipiul Iaşi va avea autobuze electrice şi tramvaie noi

Municipalitatea ieşeană va avea 44 de autobuze electrice şi 16 tramvaie noi, în urma unui parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice aprobat pe 24 mai, în unanimitate, în plenul Consiliului Local Municipal. Potrivit proiectului de pe ordinea de zi, 24 din cele 44 de autobuze electrice au o lungime de 10 metri, iar pentru achiziţia acestora se vor cheltui 54,5 milioane de euro.

Zece dintre aceste mijloace de transport vor fi folosite în transportul public local pe rutele 52 Piaţa Alexandru Cel Bun – pasaj Băncilă – Copou, iar altele 14 pe ruta 42 Copou – CUG. Pentru aceste autobuze vor fi înfiinţate 24 de staţii de încărcare lentă şi şapte staţii de încărcare rapidă.

Fiecare mijloc de transport va avea o capacitate de transport de minim 50 de persoane, va fi dotat cu aer condiţionat, sistem Wi-fi, sistem management trafic, sistem audio-video pentru informarea călătorilor, sistem de supraveghere video şi prize USB pentru încărcarea telefoanelor mobile ale pasagerilor.

Alte 20 de autobuze electrice, cu o lungime de 12 metri, urmează a fi achiziţionate, tot în urma unui parteneriat încheiat cu Ministerul Dezvoltării, vor circula pe rutele 28 Triumf – Podu Roş – Mircea cel Bătrân – Dacia şi 36 Dacia – Gară – Copou – Breazu.

Valoarea proiectului de achiziţie a celor 20 de autobuze electrice cu lungimea de 12 metri este de 50 de milioane de euro, la care se adaugă alte trei milioane de euro pentru şase staţii de încărcare rapidă, iar alte două milioane de euro se vor cheltui pentru 20 de staţii de încărcare lentă.

Tot cu ajutorul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice vor fi achiziţionate şi 16 tramvaie, fiecare dintre acestea având o lungime de 30 de metri. Aceste mijloace de transport, în valoare de 38,73 milioane de euro, vor fi cumpărate cu bani europeni prin Programul Operaţional Regional, durata de implementare a contractului fiind de 24 de luni, pe 6 iunie urmând a se desfăşura licitaţia.

Tramvaiele vor circula pe traseele 1 Copou – Tătăraşi – Podu Roş – Copou, 3 Dancu – Tătăraşi – Centru – Gară, 7 Canta – Tudor Vladimirescu – Baza 3 – Ţuţora, 8 Copou – Tudor Vladimirescu – Baza 3 şi 13 Copou – Tătăraşi – Podu Roş – Copou.

Conform fişei tehnice, tramvaiele trebuie să fie echipate cu instalaţie de aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, cu instalaţie audio-video în interior, anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing, instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, echipamente wireless pentru emisia şi recepţia semnalelor privind funcţionarea şi modificări intervenite în exploatare, precum şi cu sistem de supraveghere video.

De asemenea, călătorii vor beneficia de internet wireless, iar tramvaiele vor fi dotate inclusiv cu sistem GPS. AGERPRES