Municipiul Iaşi şi-a depus candidatura pentru “Oraş European al Sportului – 2012”

nichita_gheorghe_.jpgMunicipiul Iaşi, împreună cu alte 5 oraşe europene, şi-a depus în mod oficial candidatura pentru “Oraş European al Sportului – 2012”, primarul Gheorghe Nichita primind în această săptămâna vizita oficială a unei delegaţii condusă de Gianfranco Lupatelli, preşedintele ACES, Asociaţia Capitalelor Europene ale Sportului.

Reprezentanţii ACES vizitează Iaşul pentru evaluarea capacităţii bazelor sportive şi a potenţialului sportiv al municipiului. Delegaţia europeană se află pentru câteva zile la Iaşi şi a programat întâlniri de prezentare a Iaşului şi de vizitare a tuturor bazelor sportive din oraş.

“Suntem singurul oraş din România care şi-a depus candidatura în această competiţie internaţională. Concurăm pentru premiul de Oraş European al Sportului – 2012 alături de Florenţa (Italia), Pescara (Italia), Preston (Anglia), Viterbo (Italia) şi Charleroi (Belgia). Iaşul are o populaţie tânără semnificativă, prin intermediul studenţilor şi elevilor. Pentru ei, dar şi pentru ieşenii de toate vârstele cred că avem obligaţia să încurajăm mişcarea sportivă, să promovăm sportul de masă în paralel cu sprijinirea sportului de performanţă. Recunoaşterea europeană prin intrarea în rândurile oraşelor sportului nu poate decât să atragă atenţia asupra mişcării sportive şi reprezintă o promovare importantă a Iaşului”, a spus primarul Gheorghe Nichita.

“Vă felicităm pentru înscrierea oficială în această competiţie europeană. Vizita noastră la Iaşi include şi o evaluare a activităţilor şi facilităţilor sportive din oraş în vederea acordării acestui titlu, decizia finală urmând a fi luată în Scoţia, în data de 6 august 2011. Dacă Iaşul va fi declarat Oraş european al sportului, va participa la ceremonia oficială de acordare a acestui titlu în data de 30 noiembrie 2011 la Parlamentul European” – a declarat Gianfranco Lupatelli, preşedintele ACES.

La rândul său, Hugo Alonso, secretarul general al ACES, a apreciat calendarul bogat al manifestărilor sportive programate de municipalitate şi competiţiile internaţionale care vor avea loc la Iaşi. “Faptul că Iaşul are un primar care practică sportul se vede şi în sprijinul şi importanţa pe care acesta o acordă competiţiilor sportive. Apreciem în mod special programul Sport în cartiere, care a fost iniţiat de Primăria Municipiului Iaşi, precum şi activitatea Fundaţiei Sportului Ieşean care sprijină şi încurajează proiectele şi dezvoltarea activităţilor sportive de masă în acest oraş”, a spus Hugo Alonso.

În paralel cu iniţiativa de a deveni Oraş European al Sportului, municipiul Iaşi este lider pentru proiectul “Oraşe europene pentru voluntariatul în sport”, proiect de asemenea sprijinit de Asociaţia Capitalelor Europene ale Sportului. Acest proiect are ca obiectiv principal organizarea de evenimente sportive şi activităţi în 10 dintre oraşele Uniunii Europene, cu populaţii variind între 25.000 şi 500.000 locuitori.