Primăria municipiului Iaşi a anunţat că îşi va elabora propriul Master Plan Oraş Verde (Green City) cu ajutorul unui program de consultanţă şi asistenţă oferit în mod gratuit de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Potrivit unui comunicat de presă, în cursul zilei de 28 mai, BERD a anunţat municipalitatea că Iaşiul a devenit al 42-lea oraş-pilot al Programului de Dezvoltare Urbană Durabilă a Oraşelor Verzi (Green Cities).

„Pornind de la constatarea că oraşele generează trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, iar reducerea acestor emisii reprezintă o oportunitate excelentă pentru combaterea schimbărilor climatice, BERD a înfiinţat în 2016 Programul ‘Oraşe Verzi’, în valoare de 1,5 miliarde de euro. Acesta ajută fiecare oraş selectat să adapteze soluţii la nevoile sale de mediu cu o combinaţie unică de măsuri, toate concepute pentru a îndrepta oraşele către emisii de carbon reduse. Odată cu aderarea la acest program, oraşele întreprind câte un proiect declanşator şi îşi elaborează propriul Plan de acţiune pentru a deveni Oraş Verde”, se menţionează în documentul de presă.

Primăria municipiului Iaşi a iniţiat elaborarea Master Planului Oraş Verde (Green City) în baza metodologiei dezvoltate de BERD împreună cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi cu Consiliul Internaţional pentru Iniţiative Locale în Sectorul de Mediu (ICLEI).

După includerea în Programul „Oraşe Verzi”, în cursul săptămânii viitoare, Primăria Iaşi va înainta BERD draftul documentaţiei actuale, în vederea revizuirii acesteia, efortul financiar al asistenţei şi consultanţei fiind suportat de instituţia bancară. Primul proiect vizează reabilitarea unor clădiri publice şi să fie anunţat până la sfârşitul acestui an.

„Un oraş verde este un oraş cu performanţe de mediu ridicate şi care face paşi importanţi spre reducerea emisiilor de carbon, a consumului de apă şi de energie, prin transport public ecologic, extinderea spaţiilor verzi, facilităţi pentru biciclişti, soluţii de management inteligente pentru trafic, reciclarea deşeurilor, maximizând în acelaşi timp beneficiile economice şi sociale. Mulţumesc partenerilor de la BERD pentru sprijin şi reafirm angajamentul nostru de a face din Iaşi un oraş verde, curat şi sănătos”, a declarat, prin intermediul comunicatului de presă, primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Primăria Municipiului Iaşi şi BERD colaborează încă din 2001 pentru diverse proiecte de termoficare, apă şi transport urban. AGERPRES