Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iaşi a găzduit în seara zilei de 23 ianuarie un eveniment de excepţie. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat la recepţia oficială oferită de primarul Mihai Chirica cu ocazia declarării Municipiului Iaşi „Capitală istorică” a României. Cu puţin timp înainte, şeful statului a depus o coroană de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflat la mănăstirea Trei Ierarhi.

În debutul ceremoniei de la Palatul Culturii, după intonarea imnului de stat al României, preşedintele Klaus Iohannis i-a înmânat primarului Mihai Chirica copia Decretului privind promulgarea Legii pentru declararea municipiului Iaşi “Capitală istorică” a României.

Apoi, în discursul ţinut în faţa a sute de invitaţi, primarul Municipiului Iaşi a subliniat faptul că titlul de “Capitală istorică” reprezintă “o reparaţie faţă de preţuirea pe care România trebuie să o arate Iaşului”.

“De astăzi înainte, după aproape 160 de ani, ne mai desparte o singură zi, s-a făcut o reparaţie de drept faţă de preţuirea pe care România trebuie să o arate Iaşului, faţă de efortul necontenit pe care înaintaşii noştri l-au făcut în momentele cele mai importante, de creare a acestui stat. Acum 160 de ani domnitorul Alexandru Ioan Cuza devenea primul principe al României moderne, enunţând primele reforme care ne-au adus până în zilele noastre. Totodată, vrem să preţuim şi efortul înaintaşilor noştri din Primul Război Mondial, care din nou au adus capitala la Iaşi în cele mai grele momente ale acestei ţări, dar împreună uniţi au reuşit să scrie cea mai frumoasă pagină din istoria acestei ţări. După o lungă perioadă de timp, Iaşul s-a transformat şi a reuşit să arate întregii ţări şi întregii lumi că este un punct de referinţă în şirul oraşelor acestei ţări, că poate duce mai departe stindardul ostaşilor noştri şi, de ce nu, îşi merită un viitor mai bun”, a spus primarul Mihai Chirica.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a reliefat importanţa actului istoric înfăptuit la 24 ianuarie 1859, făcând trimitere şi la realităţile politice şi sociale actuale. „Omagiindu-l pe Alexandru Ioan Cuza, nu uităm că fiecare generație are oportunitatea de a întări edificiul unității naționale prin proiectele sale proprii. Politicienii, elitele la modul general, au datoria de a se prezenta în fața cetățenilor și a istoriei cu obiective și cu rezultate. Când e vorba de a genera noi energii, de a moderniza societatea, cum s-a întâmplat după Unirea Principatelor, educația și infrastructura trebuie să fie prioritățile unei guvernări responsabile. Din păcate, la 160 de ani de la momentul pe care îl sărbătorim astăzi, în locul unirii în jurul interesului național și al integrării depline în Europa, guvernanții au preferat o hărmălaie populistă și o jalnică țopăială legislativă și administrativă. În locul unei viziuni coerente, care să asigure României o dezvoltare sustenabilă, actualii guvernanți periclitează viitorul țării printr-o avalanșă de măsuri cu efecte care se arată dezastruoase. România nu merită asemenea politicieni lipsiți de responsabilitate față de țară! Nici Iașul, cu moștenirea sa istorică, nu merită să ajungă un oraș al investițiilor mereu promise și amânate, mai ales când vorbim despre proiecte vitale, precum autostrada ori spitalul regional. Unirea din urmă cu 160 de ani ne obligă să facem totul pentru a reda speranța românilor într-un viitor în care țara să fie bine guvernată, iar cetățenii respectați”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, şeful statului a transmis un mesaj de susţinere pentru ieşeni. “Pentru Iași, a fi Capitală istorică nu înseamnă a privi cu melancolie spre trecut, ci a-și reîncărca energiile pentru dezvoltarea sa ca metropolă națională și europeană. Aici, la Iași, în momente cruciale ale istoriei noastre moderne, au fost luate decizii care au influențat în cea mai mare măsură existența și dezvoltarea întregii Românii. În istoria urbei dumneavoastră se regăsesc manifestările unora dintre cele mai importante aspirații ale românilor. De aceea, vă urez tuturor, dragi cetățeni ai «dulcelui târg al Ieşilor», să vă bucurați de prestigiul de Capitală istorică, întru mulți ani!”, a declarat Klaus Iohannis.