cet_galati.jpgSocietatea locală de producere a energiei termice, SC Electrocentrale Galaţi, a primit o somaţie din partea Romgaz Mediaş potrivit căreia acesta din urmă îşi va înceta livrările de gaz metan, începând cu 9 noiembrie, dacă societatea producătoare nu va achita de urgenţă 30 milioane lei, reprezentând o restanţă de zece milioane lei şi plata în avans pe o lună, 20 milioane lei.

Potrivit directorului Electrocentrale, Eduard Urbanschi, punerea în aplicare a somaţiei va face imposibilă producerea de energie termică, fapt care va duce la sistarea furnizării de căldură şi apă caldă către populaţie. Urbanschi a mai spus că în afară de această somaţie de la Romgaz Mediaş şi Petrom a ameninţat cu rezilierea contractului de furnizare a păcurii, dacă societatea de la Galaţi nu va achita o datorie de 3,5 milioane lei.

Prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, i-a informat pe reprezentanţii Guvernului, ”pentru a lua deciziile legale pentru furnizarea în continuare a agentului termic, în condiţiile somaţiei Romgaz”. ”Aştept soluţii de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Economiei”, a arătat acesta. Unul dintre răspunsuri, a spus Florea, ar putea fi acordul Guvernului de folosire a rezervei de păcură pentru încălzirea oraşului, o soluţie temporară ”de doar două săptămâni”. ”Stocurile de păcură de care dispune în acest moment Electrocentrale ar permite producerea agentului termic necesar încălzirii populaţiei pentru două săptămâni. Cum pentru utilizarea acestora este necesară respectarea unor proceduri, probabil că vom fi nevoiţi să instituim starea de urgenţă. Dacă nu se reglementează situaţia, există pericolul ca Electrocentrale să intre în faliment”, a declarat, marţi, prefectul Paul Florea.

Sistemul de încălzire centralizată, care alimentează peste 80.000 de apartamente din Galaţi şi marea majoritate a şcolilor, grădiniţelor şi spitalelor, a fost pus în funcţiune pe 2 noiembrie, după ce Tribunalul Galaţi a obligat Electrocentrale să furnizeze agent termic oraşului. SC Electrocentrale refuzase să livreze căldură, pe motiv că societatea distribuitoare a agentului termic, SC Apaterm, se află în insolvenţă, nu mai are licenţă pentru acest serviciu şi nu va putea să îşi achite datoria de peste 300 milioane lei. Marţi, instanţa de judecată se va pronunţa asupra planului de reorganizare a Apaterm, plan care prevede şi ştergerea datoriilor de peste 300 milioane lei către Electrocentrale. AGERPRES